7.5.2023. 16:45
0
Dječak donio bombu u zeničku školu: Nastavnica na vrijeme primijetila, sve se završilo kako treba
FOTO: Ilustracija
Slučaj koji se dogodio u Osnovnoj školi Mak Dizdar u Zenici, kada je učenik četvrtog razreda ove škole donio bombu brzom intervencijom nastavnice se sve završilo kako treba.

Slučaj se dogodio u Osnovnoj školi “Mak Dizdar” u Zenici, kada je učenik donio u školu bombu, kako je pisao portal 072info nepotpuna i netačna informacija u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi.

Informacije koje su prethodno navedene u ovom članku, a ispostavilo se da su netačne su da radi se o 14-godišnjem učeniku, a koji je, navodno, bombu dobio od rođaka. 

Naime istinite informacije su da je učenik 4. razreda, inače štićenik JU Dom - porodica, na putu do škole dobio je od druga bombu koju je stavio u ruksak. Zahvaljujući učiteljici koja je primjetila bombu, sve je riješeno na najbolji mogući način.

Neimenovani izvor koji je prepričavao događaj i koji je prethodno u ovom članku predstavljen kao izvor informacija o ovom slučaju, kasnijom analizom se ispostavilo da informacije koje je iznio neistinite. Neimenovani izvor je kazao da su došli rođaci na Crvičko brdo da bi pucali iz plinskog pištolja, te je također naveo da je to dječaku bilo cool te da je 14-godišnji dječak od rođaka dobio i bombu, što nisu tačne informacije. 

Prethodno je bilo navedeno da zbog ovog incidenta intervenisala je i policija, a nije poznato šta je na kraju utvrđeno; da li se radi o plastičnoj ili pravoj bombi, što su neistiniti navodi. Navodi da “nije poznato” da li je utvrđeno da li je riječ o pravoj ili plastičnoj bombi, dakle, nisu tačni. Ono što je tačno jeste da je pozvana policija, inspektori MUP-a, Civilna zaštita i predstavnici JU Dom-porodica. Učenik nije imao namjeru da nekoga povrijedi već kako je navedeno, da nakon škole ode sa svojim drugom na neko mjesto izvan grada gdje bi je bacili.

Događaj se desio 17.03.2023.godine, o čemu je obaviještena Policijska stanica Crkvice-Zenica. Policijski službenici su postupili po predmetnoj prijavi te zadokumentovali događaj u okviru svoje nadležnosti.  Preliminarnim pregledom utvrđeno je da se radi o eksplozivnoj napravi zbog čega je predata Federalnoj upravi civilne zaštite radi skladištenja, odnosno uništenja.

U ovom članku netačno je navedeno također da je ostalo nejasno zbog čega su nadležni prešutjeli ovaj slučaj, umjesto da su upozorili i druge obrazovne ustanove i tako spriječili da se nešto slično ponovi u nekoj drugoj školi. Srećom, ovaj slučaj nije završio tragično. Nije tačno da su nadležni prešutjeli ovaj slučaj, naime iz škole su naglasili da nije bilo nikakvog “prešutkivanja” incidenta, o kom su obaviještene sve relevantne institucije. Sve je bilo javno i transparentno, održan je i roditeljski sastanak s roditeljima tog odjeljenja kao i pedagoške radionice s učenicima tog odjeljenja.

Nakon incidenta, učenik je prebačen u instituciju koja se nalazi u Kantonu Sarajevo, na inicijativu Doma i po propisima te javne ustanove, a uz saglasnost nadležnog centra za socijalni rad.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.