30.5.2023. 22:42
0
Predstavljena naučna monografija ''Živa lomača-Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)''
Naučna monografija pod naslovom "Živa lomača – Bikavac u Višegradu (27. juni 1992.)", autora doc. dr. Ermina Kuke, višeg naučnog saradnika Univerziteta u Sarajevu – Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, predstavljena je večeras u Sarajevu.

Ovo nesvakidašnje naučno štivo, koje svjedoči o jednom od namonstruoznijih zločina koji su počinjeni u minulom ratu (1992-1995.), objavljeno je u sklopu naučno-istraživačkog projekta koji je u prethodnih godinu dana realiziralo Udruženje Žena – žrtva rata.

O monografiji, koja na najkonkretniji i dokumentiran način "progovara" o jednom u nizu sličnih zločina počinjenih na području Višegrada, govorili su promotori - prof. dr. Rasim Muratović, dr. sc. Amir Kliko i mr. Hamza Memišević, elaborirajući historijske, socijalne, demografske, psihološke i druge aspekte značajane za sagledavanje uzroka i posljedica pojave masovnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava koji su i sudski verificirani.

U tom je kontekstu istaknuto kako je, nažalost, i pored brojnih i nespornih dokaza o počinjenim masovnim zločinima na spomenutom području, i danas veoma aktuelno i prisutno njihovo negiranje i poricanje, te veličanje počinitelja.   

Ono što, prema riječima promotora, posebno zabrinjava jeste ponavljanje zločina po istom ili sličnom obrascu, kao i ispoljena upornost na tom planu, posmatrano u vremenskom kontinuumu u razdobljima prije Prvog svjetskog rata, potom u toku tog i u toku Drugog svjetskog rata, pa do agresije na BiH 90-tih godina prošloga stoljeća.    

Autor Monografije doc. dr. Kuka ističe kako je upravo Višegrad paradigma obrasca izvršenja zločina nad Bošnjacima, a čiji je epilog radikalna promjena etničke strukture stanovništva u tom istočnobosanskom gradu.  

"Monstruozni zločin, drugo po broju žrtava najmasovnije spaljivanje živih civila u Višegradu, na dokumentiran način, uz korištenje relevantne građe i izjava preživjelih žrtava, u konkretnom slučaju Zehre Turijačanin, koja je jedina preživjela spaljivanje civila na Bikavcu, pokazuje i dokazuje genocidnu namjeru srpskih oružanih formacija da u potpunosti etnički 'očisti' prostor Višeagrada i da taj multietnički grad pretvori u isključivo srpski grad", podsjeća autor.

Kako je povodom promocije Monografije kazala predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata Bakira Hasečić, temeljna svrha i motiv njene izrade jeste da se javnosti ponudi pisana istina o najstrašnijem zločinu, koju nije moguće negirati, niti poricati.

Najavila je kako će ovaj projekat biti nastavljen novom monografijom kako bi istina o tome šta se dešavalo bila sačuvana od zaborava i bila trajna opomena kako se više nikada i nikome tako što ne bi ponovilo.   

"Borićemo se dok smo živi za pravdu i istinu, a protiv svih ratnih zločinaca, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kako bi bili privedeni pred lice pravde", poručila je Hasečić.    

Promocija monografije koja svjedoči o zločinu spaljivanja civila na Bikavcu, uslijedila je nakon naučne monografije "Živa lomača - Pionirska ulica u Višegradu (14. juni 1992.)", koja je objavljena u maju prošle godine.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.