2.6.2023. 14:45
0
Lendo na obilježavanju 31. godišnjice od stravičnih zločina počinjenih u Višegradu
FOTO: FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo prisustvovat će sutra, 3. juna, obilježavanju 31. godišnjice od stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu.

U okviru obilježavanja godišnjice, Lendo će obići mjesto žive lomače u Pionirskoj ulici i u naselju Bikavac, a potom će biti klanjan podne namaz u Carevoj džamiji te upriličena kolektivna dženaza na mezarju "Stražište", najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Kabineta potpredsjednika FBiH.

Ove godine navršava se 31 godina od "žive lomače", jednog od najvećih zločina nad Bošnjacima u Višegradu.

U junu 1992. godine specijalna vojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila je više od 70 osoba, među njima i žene i djecu, koji su živi spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu. Najmlađa žrtva je bila beba od dva dana.

Nekoliko dana poslije, u naselju Bikavac, u kući Mehe Aljića spaljeno je 72 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva bilo je jednogodišnje dijete.

FENA/Erna H.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.