8.6.2023. 15:52
2
Višković o zaduženju RS: K'o što vidite, opušten sam
FOTO: N1
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković govorio je o današnjoj odluci Vlade o nove dvije emisije obveznica Republike Srpske na Banjalučkoj berzi ukupne vrijednosti 75 miliona maraka.

Zajedno sa prethodnim odlukama, ovo je ukupno treća emisija obveznica Republike Srpske u ovom mjesecu uz jednu aukciju trezorskih zapisa.

To znači da se ukupno u ovom mjesecu Republika Srpska zadužuje za oko 300 miliona maraka.

Za tri emisije obveznica predviđena je i visoka kamatna stopa od 6,1%.

“Kamata je trenutno realna i mi ne bismo išli na aukciju da nemamo već uslovno rečeno kupce. Ne znam zašto se neko toliko brine o Republici Srpskoj”, rekao je Višković napominjući da o Republici Srpskoj misle Vlada, predsjednik i ministri.

“Kamata je realna ona je tolika na tržištu kapitala”, rekao je Višković napominjući da ništa nije tajna, niti je skriveno.

“Mi uzimamo taj novac, vraćamo taj novac. Naše zaduženje se neće promijeniti niti za jedan promil. Ovo je istorijski minimum duga Republike Srpske. Zaista ne znam zašto se potencira na tim pitanjima i tolika briga za Republiku Srpsku”, upitao je premijer naglašavajući da je smiren dok govori o toj temi, ali i napominjući da Republika Srpska u ovoj godini treba da vrati 1,1 milijardu duga i da se sve realizuje u skladu sa odlukama Narodne skupštine.

Višković je u Narodnoj skupštini prije dva dana govorio o visokim kamatnim stopama po kojima se ovaj entitet zadužuje. Upitan kako je moguće da se Federacija Bosne i Hercegovine zadužuje po gotovo duplo nižim kamatama, Višković je odgovorio: “Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu”, rekao je Višković.

Budući da su danas dvije vlade sjedile za istim stolom Višković je upitan da li je zatražio savjet od federalnog kolege o povoljnijem izlasku na finansijsko tržište.

“Nisam tražio mišljenje, ne treba mi mišljenje, dovoljno sam školovan i pametan da imam svoje mišljenje”, rekao je Višković i poručio da se potraži na kafi Mladen Ivanić.

“Pa da ga pitate zašto je prodavao banke Republike Srpske za jednu konvertibilnu marku, a nije bio pametan kao neke njegove kolege u Federaciji koje su sačuvale svoju Razvojnu banku i nisu duple kamate nego su nešto niže kamate zahvaljujući razvojnoj banci”, rekao je Višković.

On je poručio da i nije riječ o pretjeranoj pameti, te da iako poštuje Ivanića smatra da u vrijeme privatizacije banaka nije donosio pametnu odluku.

“Nažalost to nije bila pametna odluka i mi danas plaćamo ceh te odluke”, rekao je on. 



(A.R.)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.