8.6.2023. 17:05
0
Salkić: "Ako je državna imovina tehničko pitanje, da li je tehničko pitanje i podjela države i genocid?"
Za visokog predstavnika Christiana Schmidta "pitanje državne imovine je tehničko pitanje".

Za eksperte i probosanski orijentirane političare pitanje državne imovine je pitanje opstanka države Bosne i Hercegovine. "Raspodjela imovine" kako je to definirano u opisu posla tajne OHR-ove ekspertne grupe, ali i komunikeu PIC-a, za brojne analitičare i dobre poznavatelje ovog iznimno osjetljivog pitanja, vodi samo ka jednom - podjeli države i to po kiparskom modelu.

"Schmidt banalizira pitanje državne imovine, nazivajući ga tehničkim. Da li to znači onda da je za njega podjela države Bosne i Hercegovine tehničko pitanje? Da li to znači i da je genocid, ratni zločini, etničko čišćenje s ciljem uništenja Bošnjaka i stvaranje etnički čistih teritorija, koje sada raspodjelom državne imovine trebaju biti definitivno zacimentirana po etnonacionalnom principu, tehničko pitanje?", kaže za Faktor Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

Schmidt je jučer, na pressu poručio "da se mora usvojiti državni zakon kojim će se to regulisati fer pristupom, da niko ne bude isključen. Istakao je i da je "pomalo iznenađen da se pitanje državne imovine povezuje sa nekim drugim temama".

"Govorim o imovini koja se može nalaziti bilo gdje, kao što je recimo portska dvorana koja je nekada pripadala Jugoslaviji i trebalo bi da bude jasno kome sada pripada", rekao je on, dodajući da je zadatak OHR-ove ekspertne grupe za državnu imovinu da utvrde prijedlog rješenja koje će razmatrati domaće vlasti.

Salkić poručuje Schmidtu da pitanje državne imovine nije i ne može se tretirati kao tehničko pitanje.

"Ono se danas posmatra u kontekstu jačanja kapaciteta i prava na seperatističku politiku koju provode vlasti entiteta RS. Ukoliko državna imovina bude podijeljena i dodjeljena entitetima u vlasništvo, bez prethodnog usvajanja državnog zakona i knjiženja na državu, bit će to vjetar u leđa seperatistima i ispunjavanje želja Miloradu Dodiku. Bit će to argument u budućnosti mnogima da nastave zalaganje za podjelu Bosne i Hercegovine pod izgovorom da je ona u Dejtonu sastavljena od entiteta pozivajući se na vlasništvo entiteta nad državnom imovinom", ističe Salkić.

Potcrtava da bi takav postupak bio bi u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Javnost je sa razlogom zabrinuta i sumnjičava spram budućih postupaka visokog prestavnika vezano za državnu imovinu zbog ranijih odluka visokog predstavnika o suspenzij prava potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog da odlučuje u ime onih koji su ga birali. Percepcija javnosti je da je njegova namjera slabljenje kapaciteta države Bosne i Hercegovine i jačanje kapaciteta dva etnonacionalna bloka kako bi u budućnosti u potpunosti kontrolisali političke procese i Bošnjake u Bosni i Hercegovini", zaključuje Salkić, navodi Faktor. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.