10.6.2023. 11:27
1
Tanović nakon maratonske sjednice OV Novo Sarajevo: Manipulatori iz NiP-a spinuju o novoj većini
Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović komentirao je smjenu Roberta Plešea (NS), predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo i Nijaza Džake, (NiP) njegovog zamjenika. U rukovodstvo su izabrani su nova predsjedavajuća OV – Danijela Šahat, vijećnica koja je nedavno napustila NiP i klub ove stranke i u Gradskom vijeću, te njen zamjenik Elvedin Cernica (PzP).

Tanović kaže kako je danas u ranim jutarnjim satima, nakon skoro dvije i po godine političke torture, ucjena i različitih opstrukcija, Općinsko vijeće Novo Sarajevo smijenilo Plešea i Džaku.

“Ono što je, između ostalog, prethodilo ovoj odluci jeste i neusvajanje Izvještaja o radu OV za 2022. godinu, opstrukcije oko usvajanja budžeta za 2023. godinu, ali svakako i grubo kršenje zakona i procedura prilikom imenovanja Općinske izborne komisije (OIK) te posljedično tome nemogućnost provođenja izbora za Savjeta mjesnih zajednica, čime smo postali jedina lokalna zajednica u BiH koja je uskratila pravo građanima da se na taj način uključe odlučuju i pitaju se o svojim pravima. O tome se pričalo i tek će se pričati u narednim danima”, kazao je Tanović.

Istakao je kako se nekoliko interesantnih zaključaka moglo čuti na samoj sjednici, a na koje on želi skrenuti pažnju kako bi javnost imala što jasniju sliku vezano za spomenuta dešavanja u OV Novo Sarajevo.

“Prije svega, želeći da izmanipulišu građane kao i bezbroj puta do sada, općinski vijećnici NiP-a Novo Sarajevo su počeli da plasiraju spinove kako se u Novom Sarajevu okupila “nova većina”, te kako iza neke “nove” koalicije stoji SDA, što ni u kom slučaju nije istina, s obzirom na to da niti jedna opoziciona stranka niti klub nisu iskazali želju za tim, niti su, prema mojim saznanjima, donošenje ovakvih odluka, bilo čime međusobno “uslovili”. Naprotiv.

Niti je formirana nova većina, niti je ikada bilo govora o tome. Niti je bilo ko i pomislio da će se naredni procesi odvijati bez vijećnika Naše stranke. Ono što vijećnici NiP-a Novo Sarajevo očigledno i svjesno prikrivaju, te ne žele javno da kažu, jeste činjenica da u OV Novo Sarajevo već odavno ne postoji većina, možda još od dana kada se glasalo o imenu dvorane Goran Čengić, te im je veoma teško objasniti građanima svoj nerad i u tom smislu izostanak bilo kakvih rezultata u prethodne skoro 3 godine”, kaže Tanović.

Dodaje da stvarajući galamu i bacajući prašinu u oči građanima, generirajući lažne afere, žele da sakriju i poraznu političku činjenicu da je 5 od 9 vijećnika Naroda i Pravde od početka mandata napustilo ovaj klub, te sada djeluju unutar drugih političkih klubova ili samostalno.

“Da li se sličan scenario dogodio bilo gdje u Sarajevu? Nije. Pored svega navedenog, konstantno su vršili pritisak na BH Blok (SDP, NS) kako na lokalnom, tako i na višim nivoima, kako bi ostvarili svoju dominaciju u čemu su, nažalost, zbog mešetarenja i ličnih interesa pojedinaca, imali podršku predsjedavajućeg OV koji je u konačnici zbog svega navedenog i smijenjen.

Manipulatori iz NiP-a Novo Sarajevo nisu govorili da je formirana “nova koalicija” kada su sakupljanjem, u žargonu rečeno, ‘16 ruku’ mijenjali dopredsjedavajuću u Općini Centar (NS), ili kada su uskratili pravo (SDP) da zamijeni svojeg člana komisije u Novom Sarajevu.

Lično ja sam se u nekoliko navrata usprotivio takvoj vrsti matematike i “gimnastike” kada je NiP htio po identičnoj matrici, kako su to učinili u Općini Centar, uz podršku pojedinaca Općinske organizacije Naša stranka Novo Sarajevo, da smijeni Roberta Plešea, o čemu je vrh Naše stranke itekako bio upoznat”, kazao je Tanović.

On naglašava da iza svega što se dogodilo na prethodnoj sjednici ne stoji niti jedna stranka, a posebno ne rukovodstvo ili bilo ko iz SDP-a.

“Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke “torture” i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV.

Međutim, bez obzira na sve navedene okolnosti, vrijeme je da se SDP na svim nivoima, krenuvši od opštine na više, počne tretirati na način na koji zaslužuje, kao pobjednik prethodnih izbora i kao najveća i najodgovornija stranka koja je preuzela učešća u vlasti u FBiH. Građani su nam ukazali povjerenje i najmanje što očekuju od nas jeste da preuzmemo odgovornost i vođenje procesa, što u konačnici i činimo”, poručio je Tanović.

(Erna H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.