30.6.2023. 8:10
0
Duraković: Dodik je kukavica
Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, govoreći o posljednjim dešavanjima u tom entitetu, odnosno odlukama Narodne skupštine, istakao je da se radi o de facto državnom udaru.

“Ovo je korak ispred svih dešavanja iako je bilo nasrtaja na integritet države i ranijim odlukama Narodne Skupštine RS. Ono što ja mogu da radim je da ne šutim, bar da iznosimo činjenice sa terena, situaciju u tom entitetu. Ja sam već ranije rekao da je sva ova nervoza i sve ovo što vidimo kod predsjednika SNSD-a, jeste upravo zbog državne imovine i zaduženja koja su nastala ranije. Prvi put u zadnjih 10-15 godina je kasnila plata skoro sedam dana u institucijama. To nije bila praksa ranije”, kaže Duraković za Federalnu televiziju.

Dodao je da javnost treba znati da je, kako kaže, ovaj entitet u finansijskoj krizi i da je plaćena tranša austrijskoj berzi u iznosu od 300 miliona KM.

“Sva ova nervoza ima za cilj da deblokira buduća zaduženja, da Dodik opstane”, naveo je.

Naglasio je da je svojim aktivnostima, odnosno obilaskom građana na terenu došao do zaključka da niko nije zadovoljan, pa čak i načelnici pojedinih opština koji dolaze iz vladajućeg SNSD-a.

Duraković smatra kako je stavljanje van snage odluka Ustavnog suda BiH na jednom dijelu teritorije suverene države Bosne i Hercegovine svojevrsno uvođenje u zamrznuti konflikt.

“Mislim da je akademik Esad Duraković to najbolje objasnio – to je institucijska secesija. Ne znam šta dalje učiniti ako rušite najvišu sudsku instancu jedne države”.

Podvukao je i kako RS ne može izaći iz Bosne i Hercegovine.

“Ne znam odakle uporište njegovih izjava osim da su one teatralne i utopijske. Ustav BiH ne daje za pravo niti jednom entitetu, bez konsenzusa sva tri naroda da dođe do bilo kakve promjene Ustava ili teritorijalnog integriteta i ukoliko se u to krene onda je to poziv na rat. Patriote ove zemlje neće se ustručavati da brane ovu zemlju jer su to jednom činili početkom 90-ih. Zasad imamo zamrznuti konflikt, jer ovo šta slijedi dalje je SIPA, pa Tužilaštvo.. Mislim da iz ovoga, ukoliko ne reaguju institucije države BiH, koje bi svojevrsno stavile na test i opoziciju u RS, a to je, zašto državni parlament dosad nije donio odluku da proglasi stanje stalnog zasjedanja”.

Kada je riječ o opoziciji u RS kazao je kako nisu alternativa trenutnoj retrogradnoj retorici po državu BiH.

“Njihova opoziciona politika se svodi samo na to da pokupe fotelje Milorada Dodika. A u smislu njihove retorike naspram države BiH tu nema ništa drugačije, možda bi se čak to i pojačalo”.

Kazao je i kako žali što nismo dovoljno jaka pravna država da državno tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom.

“Ono je već ranije imalo prostora i osnova da privede one koje ruše ustavni poredak. Međunarodna zajednica poprilično nijemo posmatra, nema konkretnih akcija, nema sankcija”.

Duraković je istakao da u ovom trenutku imamo hendikep probosanskog političkog bloka.

“Iako smo fragmentirani i slabi, mi manje optužujemo Dodika, već se optužujemo između sebe. To je bespotrebno trošenje energije, umjesto da se konsolidujemo i okrenemo naspram rušitelja BiH. Treba nam jaka probosanska politička reprezentacija”, kazao je.

Kada je riječ o saradnji s Dodikom kaže da bi mu opet pružio ruku.

“Ne znam kako javnost poima politiku. Politika je dinamičan proces. Moje mišljenje i dan danas – ja bih sad pružio ruku Miloradu Dodiku, ali da budemo racionalni, da razgovaramo o realnim problemima naših građana. On neće da prizna to, a svi vidimo, to vide svi građani tog entiteta. Ja sam mu pružio ruku, a on mi je vratio tu ruku, čak je i ponudio ozbiljnu saradnju. Ništa od toga nije realizirano. Ja sam s njim imao dobro iskustvo kao načelnik opštine, što je obećao – to je ispunio, ali on sada to ne može da ispuni jer nema sredstava. Tu više nema komunikacije. U protekla dva mjeseca nismo razmijenili poruku. Niti ja imam njegov telefon. On moj ima jer me je jednom zvao kad sam imao prijetnje zbog moga pružanja ruke njemu. On misli da je popularno njemu pružiti ruku od Bošnjaka – nije. Ali ja sam smogao hrabrosti, a on je kukavica, on ne smije. On se boji opozicije, a ima moć da krenemo putem relaksacije situacije”.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.