12.7.2023. 22:23
0
Osmanović: Prava braniteljske populacije iz KS prenijeti na nivo Federacije BiH
Na inicijativu federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžada Lokmića, danas je u Fojnici održan radni sastanak kantonalnih ministara za boračka pitanja s područja Federacije s ciljem što boljeg provođenja zakona iz oblasti braniteljske populacije.

Bila je ovo i prilika da se konkretizuju problemi s kojima se suočavaju kantoni kada su u pitanju branitelji, te da se razgovara o tome kako pratiti provođenje zakonskih i podzakonskih akata.

S obzirom na to da Kanton Sarajevo prednjači u pravima za branitelje, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je u Fojnici istakao kako bi određena prava trebalo implementirati i na federalnom nivou.

- Kao što smo to već načelno i dogovorili na našem prvom sastanku, potreban je kontinuiran rad kako bi neka prava braniteljske populacije prenijeli na nivo FBiH. Ovdje prvenstveno mislim na personalnu asistenciju za paraplegičare i kvadriplegičare. Naši studenti na čitavoj teritoriji FBiH zaslužuju i stipendiranje II i III ciklusa studija, jer samo je ulaganje u znanje trajna investicija u budućnost - kazao je Osmanović.

Podsjetio je da Ministarstvo za boračka pitanja KS ulaže i u zdravstvenu zaštitu korisnika, a potpisivanjem sporazuma sa Općom bolnicom započet je projekt 'Dom za veterane'.

Današnji sastanak bio je prilika da resorni ministri razmijene ideje i mišljenja, ali i da preuzmu pozitivne kantonalne primjere iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Također je dogovoreno da će se ovakvi sastanci održavati par puta u godini, odnosno po potrebi, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.