13.7.2023. 13:43
0
Aktivisti ispred Vlade KS protiv nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici
FOTO: N1
Neformalna grupa građana “Hoćemo pitku vodu čist zrak - PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu”, održala je protest ispred sjedišta Vlade Kantona Sarajevo, kako bi pozvali Vladu i Skupštinu da pod hitno donesu odluke koje će zaustaviti nelegalnu gradnju na ovom području. Manja grupa okupljenih aktivista pozvalo je nadležne da ne dozvole da grad Sarajevo ostane bez pitke vode i čistog vazduha.

Podsjećaju na to da su za ove planinske ljepotice, prostornim planom predviđeni najviši oblici zaštite, međutim, još od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekata-apartmana, te nedopustivoj sječi šume i krčenju šumskog zemljišta na ovom lokalitetu. Na sceni je, upozoravaju, bezobzirno narušavanje svih procedura, uprkos svim pravilima i uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vode, prenosi N1.

Okupljeni podsjećaju da je ovaj problem proistekao iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana KS iz 2017. koji nije u skladu s važećim prostornim planom višeg nivoa, kao ni sa Federalnim prostornim planomiz 1981. godine, koji je još obavezujući. Takođe, ukazano je i na problem nezakonitog izdavanja građevinskih dozvola za gradnju stambenih kompleksa od strane, prije svega, opštine Trnovo, bez prethodno izdatih okolišnih dozvola i procjene uticaja na okolinu.

Zabrinuti aktivisti posebno ističu da gradnja na ovim olimpijskim planinama nije u skladu sa Odlukom o zaštiti izvorišta pitke vode iz 1987. godine, koja je još na snazi. S tim u vezi, građani su početkom juna ove godine pokrenuli i peticiju kojom pozivaju nadležne da zaustave dalju nelegalnu gradnju i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu.

Podsjećamo, revizori su i 2016. godine uočili nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje, a Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, podnio je i krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu.

Od svoje namjere neće odustati, a za očuvanje prirode boriće se svim zakonskim sredstvima, poručuju aktivisti.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.