23.7.2023. 11:49
0
Građani Starog Grada Sarajevo glasaju o opozivu načelnika Hadžibajrića: Do 9 sati glasalo 656 ljudi
FOTO: N1
Građani Općine Stari Grad Sarajevo danas na referendumu odlučuju o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Glasanje se vrši na 46 biračkih mjesta, od sedam do 19 sati. Pravo glasa imaju 36.193 glasača, a putem glasačkog listića izjašnjavat će se da li su ZA ili PROTIV opoziva općinskog načelnika.

Zamjenica predsjednika Komisije za provedbu referenduma Maja Bjelan-Karičić kazala je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme i da se proces glasanja odvija bez poteškoća.

“Trenutno su otvorena svih 46 biračkih mjesta. Glasača je nešto više od 36 hiljada, a do 9 sati je glasalo 656 birača. Komisija ima rok od sedam sati nakon zatvaranja birališta da objavi prve nezvanične rezultate, ali očekujemo da to bude i ranije“, kazala je Bjelan-Karičić.

Ona je kazala da na biralištima nema birača jer stranke nisu prijavile svoje predstavnike, ali da su članovi Biračkog odbora na svojim mjestima i da prate proces.

Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici, održanoj 12. juna te je formiralo Komisiju za provođenje postupka opoziva. Odluka o pokretanju opoziva općinskog načelnika donijeta je nakon što je načelnik Hadžibajrić uhapšen 9. maja ove godine u policijskoj akciji „Start“.

Komisija za provođenje postupka opoziva je provela sve neophodne aktivnosti i proces će se najvećim dijelom odvijati kao i na redovnim izborima.

Na spisku za glasanje putem pošte nalazi se 587 birača i njihovi glasovi moraju biti poslani putem pošte najkasnije do 23. jula.

Oni koji su zbog bolesti spriječeni da glasaju na biračkim mjestima, svoje pravo moći će ostvariti putem mobilnih timova.

Komisija će najkasnije u roku od 30 dana od dana održavanja referenduma potvrditi izborne rezultate.

U zavisnosti da li će se građani opredijeliti Za ili Protiv opoziva općinskog načelnika, CIK BiH će verificirati odluku o oduzimanju ili nastavku mandata općinskom načelniku. U slučaju oduzimanja mandata, CIK BiH će donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana.

Za provođenje referenduma za opoziv općinskog načelnika u Starom Gradu angažovano je oko 400 ljudi.

Prema procjenama, provođenje referenduma o opozivu općinskog načelnika u Općini Stari Grad Sarajevo koštat će do 120.000 KM.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.