24.7.2023. 12:29
2
SDA se obratila Bećiroviću: Prvo su ga napali, a onda od njega zatražili (ne)moguće
Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem su člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i stranke Trojke pozvali da usklade politike prema nasrtajima na državu Bosnu i Hercegovinu ili da javnosti jasno objasne u čemu se ne slažu.

Ističu kako Bećirović trenutno "retorički igra tvrdo protiv Dodika i Čovića dok Trojka konkretnim potezima servilno ispunjava želje SNSD-a i HDZ-a".

Smatraju kako Bećirović tim potezima samo anestezira javnost i amortizuje opravdane reakcije.

- Osim što je član Predsjedništva BiH, Bećirović je istovremeno i potpredsjednik SDP-a. Zato se ne može pretvarati da nema nikakav utjecaj na štetnu politiku koju njegova partija provodi. Ako zaista nema utjecaja na politiku SDP-a, neka to jasno kaže i ogradi se od SDP-a. Jer ta politika je u potpunoj suprotnosti s onim što on javno zastupa, saopćeno je iz SDA.

Iz SDA kažu kako su Bećirovićevi stavovi poznati od ranije "uglavnom u okviru brige o vlastitom PR-u i rejtingu u javnosti".

- Ali od lijepih izjava, pisama i neobavezujućih zaključaka, država nema posebne koristi. S druge strane, od poteza koje poduzimaju Bećirovićeve partijske kolege i koalicioni partneri, država trpi nepopravljive štete, poručuju iz SDA dodavši kako je jasno da "Bećirović ne može sam zaustaviti SNSD i HDZ, ali može SDP i Trojku".

- Ključno je pitanje zašto izbjegava da se jasno suprotstavi i odbrani interese države. Dok Bećirović zagovara sankcije i smjenu Dodika, "Trojka" s Dodikom radi na tzv. planu za deeskalaciju, što je eufemizam za novo popuštanje i trgovinu na štetu države. Još drastičniji je primjer u dvoličnom odnosu prema HDZ-u. Dok "Trojka" jasno poručuje da je po diktatu HDZ-a spremna da u Ustavni sud BiH izabere kandidata bez ikakvog pravosudnog iskustva, Bećirović piše saopćenja i daje intervjue u kojima se protivi tome, ali ne poduzima ništa konkretno da zaustavi takvo imenovanje, navodi se.

U zaključku svog saopćenja poručili su da "ukoliko zaista stoji iza izjava da u Ustavni sud BiH ne treba da bude izabran kandidat bez pravosudnog iskustva po dikatatu HDZ-a, onda najmanje što Bećirović mora učiniti jeste da iskoristi utjecaj u matičnoj partiji i osigura da dio zastupnika SDP-a posluša vlastitu savjest, a ne Nikšića, Konakovića i Fortu".


(Admir O.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.