28.7.2023. 8:57
0
Kako će se niže cijene gasa odnositi na domaćinstva i krajnje potrošače?
FOTO: BHRT
Cijene gasa niže su od 1. jula. U Republici Srpskoj cijena je manja za 6,75 odsto, u Federaciji za 7,96 odsto.

Za prosječnu potrošnju prirodnog plina za stan u zgradi za kolektivno stanovanje, za stan od 60 kvadrata, cijena računa bi trebala biti umanjena za oko 7 maraka u Republici Srpskoj, dok će u Federaciji račun biti manji za 8 maraka.

Informacija o nižim cijenama plina nije mnogo obradovala građane s obzirom na to da se cijene mijenjaju kvartalno, a trenutno nije sezona grijanja. U sezoni građani, kako kažu, uglavnom štede ili koriste drugi energent.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije dala je saglasnost za veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna društva na području Federacije, koja sada iznosi 0,797 maraka po standardnom metru kubnom. Prema tome, nova cijena za sve tarifne kategorije kupaca umanjena je za 7,96 posto. Kako su rekli iz Sarajevo-gasa, nove cijene će se primjenjivati do prvog oktobra.

Firma Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva saopštila je da je promijenjena nabavna cijena prirodnog gasa, a koja umjesto dosadašnjih 90 feninga sada iznosi 83 feninga po standardnom metru kubnom, prenosi BHRT. 

(Erna H.) 

CIJENEGAS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.