6.8.2023. 20:02
0
Sjećate li se krave koja je od poplave pobjegla na balkon: Farmu u Šamcu sada je zadesila nova nevolja
Na imanju Anke (73) i Čede Borojevića (75) u selu Tišina kod Šamca dobro se sjećaju 2014. godine, a o svojoj kravi, koja je u to vrijeme bila junica i čija je fotografija postala jedan je od simbola stradanja u Posavini, i danas pričaju sa nježnoću.

Dobra je to bila kravica, preživjela je poplavu, ali danas više nije u životu. Na našoj farmi ima mnogo njenih potomaka, jer se posle poplave pet puta telila – priča Anka Borojević.

Preživjela je veliki povodanj “legenda sa balkona”, ali se 2014. godine 341 govedo iz njihove štale utopilo.

Farma je tada pretrpila ukupnu štetu procijenjenu na oko 4 miliona KM. U vodi su nestale i zalihe hrane, usjevi, mehanizacija… Sve što su Borojevići stvarali 15 godina nestalo je za jedan dan.

– Kad se voda malo povukla, krenuli smo da skupljamo stoku koja nam je preostala. Popeli smo se na balkon da kravu povedemo u štalu, ali ona ni makac. Prepala se. Dali smo joj hrane i čekali. Nakon tri dana sama je sišla – priča Anka.

Mnogo je rada, muke, podsticaja, kredita… trebalo da Borojevići farmu ponovo stave na noge, ali uspjeli su. Čak su i proširili posao.

Danas imaju 450 grla goveda, skadišta, pogon za proizvodnju stočne hrane i 25 zaposlenih radnika. Bave se proizvodnjom mlijeka, uzgojem junica i tovom junadi. Sve u svemu prava, uspješna firma.

Ali nedavno je njihovo imanje i firmu ponovo zadesila nevolja. Nije baš onakva katastrofa kao 2014. godine, ali štete su velike.

Oluno nevrijeme, koje je 19. i 21. jula poharalo Šamac, odnijelo krovove sa objekata, porušio drveće, jaka kiša je potopila polja i uništila veliki dio zaliha hrane za goveda.

– Imali smo po 30 hektara kukuruza i tritikala. Od tritikala nije ostalo ništa. Kukuruz je oluja povaljala, ne znam kako ćemo ga skinuti s polja i šta će od njega ostati – kaže Anka Borojević.

Još ne može procijeniti kolika je šteta, ali je, kaže sigurno veća od 200.000 KM, ne računajući gubitke na usjevima.

– U dane oluje je bilo strašno: vjetar krši, lomi, uništava, kiša pada kao da se nebo otvorilo. Nismo mogli ništa, nego da čekamo da se sve smiri, pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje – kaže Anka Borojević.

Ova energična menadžerka, koja je u zvaničnoj penziji već više od dvije decenije, ima bogato životno i poslovno iskustvo. Ali, priznaje da se sa ovim izazovom neće lako izboriti.

– Što je najgore, vrijeme nikako da se stabilizuje, nikako da prisuši, pa da se trgnemo, popišemo štetu i krenemo sa obnovom – veli Anka.

Uz sve druge muke, na tržištu nema dovoljno građevinskog materijala za obnovu, a teško je naći i građevinske radnike.

– Ipak, najveći je problem, kako prehraniti ovoliku stoku – zaključuje Anka Borojević, prenosi Srpskainfo.

OlujaKrava
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.