14.9.2023. 10:30
3
Umjesto bivšeg Doma penzionera u Nedžarićima: Pogledajte jedno od idejnih rješenja za stambeno-poslovni kompleks
Arhitektonski studio StudioArh je predstavio idejni projekat stambeno-poslovnog kompleksa koji bi trebao biti na mjestu bivšeg Doma penzionera u sarajevskim Nedžarićima.

Riječ je o jednom od idejnih projekata koji su u konkurenciji. Prema idejnom projektu spomenutog studija, ovaj kompleks činila bi tri nebodera, a cijeli kompleks bi trebao imati zeleni krov. Kako je objašnjeno, zeleni krov će značiti energetsku učinkovitost i prostor za odmor i rekreaciju. StudioArh nije saopćio više detalja o projektu.

230914016

Podsjećamo, visočka kompanija Mont Ing je 2021. kupila zemljište uz glavnu gradsku saobraćajnicu, a na kojem je devastirani Dom penzionera. Zemljište su kupili od Zavoda za penzijsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine za 20,1 milion KM.

Rušenje postojeće zgrade i izgradnja nove je uslovljena usvajanjem kantonalnog urbanističkog plana.

Dom penzionera u Nedžarićima je izgrađen nedugo prije početka posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Prema pojedinim izvorima, izgradnja je koštala 16 miliona njemačkih maraka. Međutim, ovaj dom nikada nije imao korisnike, jer je ubrzo nakon njegove izgradnje počeo rat.

Nakratko tokom rata koristile su ga Mirovne snage Ujedinjenih nacija (UNPROFOR). Poslije toga je devastiran i u takvom stanju je do danas.


(Ajdin B.)
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.