17.10.2023. 12:35
0
Nakon devet godina HNK dobija novu vladu: Kakav su sporazum postigli SDA i SDP?
FOTO: Dnevni Avaz
Nakon devetogodišnje vladavine HDZ-a BiH i SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kada je izvršna vlast u pitanju, u novoj Vladi HNK bit će, definitivno, zastupljen i SDP, prenosi Avaz.

Tako su sva dosadašnja preslagivanja u vezi s mogućim kombinacijama oko izvršne vlasti završena, budući da je postignut sporazum između SDA i SDP-a, koji će, prema informacijama iz pregovaračkih krugova ove dvije stranke, biti finaliziran, najvjerovatnije, do kraja sedmice.

Ova kombinacija stranaka koje će činiti vlast nasuprot HDZ-u BiH, podsjetimo, dogovorena je u stranačkim vrhovima SDA i SDP-a i, bez obzira na sve otpore i pobune, postaje realnost.

Kako navodi Avaz, SDA i SDP su dogovorili raspodjelu resora u omjeru tri naprema dva. Tako će SDA zadržati obrazovanje, finansije i pravosuđe, a SDP-u će pripasti privreda te resor trgovine i turizma. Šesti resor će biti zajednički, a to je građenje i prostorno uređenje.

S druge strane, HDZ BiH će zadržati premijersku poziciju i pet dosadašnjih ministarstava. To su MUP, zdravstvo, saobraćaj, poljoprivreda i vodoprivreda te Ministarstvo za pitanja boraca.

Mandat za sastav nove vlade dobila je Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO i kćerka bivšeg čelnika KO HDZ-a BiH i uglednog biznismena Rafaela Gagre.

Iako se u pojedinim medijima iznosilo da će uz SDA biti NES, kako nam je rečeno iz SDP-a, njihov uvjet je bio da ta stranka ne bude zastupljena. Do konačnog koalicijskog sporazuma preostala je još raspodjela pozicija u ustanovama, zavodima i agencijama.

U Skupštini HNK HDZ ima 11 mandata, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, DF i HRS po dva te NES i NiP po jednog. Za podršku novoj vladi neophodna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 zastupnika, a HDZ BiH, SDA i SDP zajedno imaju 21 ruku.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.