2.11.2023. 12:50
0
Iz Tužilaštva TK otkrili sve detalje istrage o slučaju svirepog ubistva u Gradačcu
FOTO: vijesti.ba
Trostruko ubistvo i samoubistvo u Gradačcu koje potreslo cijelu BiH, a i regiju, desilo se prije više od dva i po mjeseca. 11. augusta je Nermin Sulejmanović ubio suprugu Nizamu Hećimović, njeno ubistvo je prenosio uživo na društvenim mrežama, nakon toga je ubio oca i sina Džengiza i Denisa Onder. Tri osobe su i ranjenje.

Prva konferencija za medije vezana za ovaj slučaj, Tuzilaštva i MUP-a TK, održava se danas. Uprava Policije MUP-a TK i Tužilaštvo TK prezentirali su rezultate istrage koja traje 80 dana.

Medijima se su obratili Tomislav Ljubić, direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, te postupajući tužilac u predmetu Dalibor Bingas i glasnogovornik Tužilaštva Admir Arnautović.

"Imajući u vidu da je Sulejmanović nakon tri ubistva izbršio i samoubistva, mi nismo vodili istragu protiv počinioca, jer mi ne vodimo istrage protiv mrtvih ljudi. Unatoč pritiscima kojih je bilo, istraga je urađena vrlo profesionalno. Prikupljani su dokazi po nalogu tužitelja, a koji se tiču ponašanja i službenika MUP-a i Suda. Mi smo došli do dokaza da nema protivpravnog djelovanja službenih osoba iz Uprave policije Gradačac niti sudije koji je radio na predmetu Sulejmanović", kazao je Tomislav Ljubić, glavni Tužilac Tužilaštva TK, prenose Vijesti.

Zakonodavstvo ne pruža jasnu sliku u ovakvim slučajevima kada je u pitanju uloga službenih lica, naglašava Ljubić.

"Ono što je najvažnije da niko od službenih lica, policija, tužilac, sudija, ne mogu potpuno da izvrše svoju ulogu u zaštiti od nasilja u porodici ukoliko osobe ne sarađuju i one koje su doživjele nasilje ali i sami građani", dodaje Ljubić.

Postupajući tužilac u ovom slučaju Dalibor Bingas je kazao da je ovaj slučaj prilično poznat kroz medijske izvještaje.

"Sulejmanović je boravio na 13 lokacija tog dana. Pošta je važna, tu je podigao rješenje o zabrani prilaska Nizami Hećimović. Nakon toga odlazi u kuću Pamukovića, nizamine Tetke, gdje je ranio jednu osobu i oteo Nizamu u dijete. Odlazi polije toga u vikendicu. Nakon sat vremena ubija Nizamu što je objavio u živom prenosu. Poslije toga odlazi u grad i traži Čengiza Ondera. Tu ranjava jednu osobu, ubija dvije osobe i ranjava Čengizovu suprugu. To se sve događa u roku od 14 minuta. Nakon toga se skrivao i vozao po gradu. Poslije dolazi na napuštenu farmu gdje je nakon što je bio opkoljen i izvršava samoubistvo", kazao je Bingas.

Tužilaštvo je ispitalo 40 svjedoka.

"Najvažnije iz istrage je to da niko od službenika nije sarađivao sa Sulejmanovićem. Mi smo pokušali njegov telefon da analiziramo ali ga nismo uspjeli otključati ni ovdje niti u inostranstvu", kazao je tužilac Bingas.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.