21.11.2023. 9:02
0
Ko stoji iza velikog energetskog projekta na Vlašiću: Među vlasnicima i političari
Kompanija Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik kao investitor, donijela je odluku o izgradnji vjetroparka na Vlašiću, teritorija opštine Travnik, izvještava BiznisInfo.ba.

Ukupna očekivana snaga vjetroelektrane je 50 MW (10 x 5 MW), odnosno planirana je izgradnja stubova 10 vjetroelektrana.

Vlasnici kompanije Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. su Selmo Cikotić (bivši ministar sigurnosti BiH), firma “Bičakčić” d.o.o. Sarajevo (iza koje stoji Edhem Bičakčić), firma EIB Internationale Banjaluka, te kompanija Interenergo, energetski inženiring d.o.o. Ljubljana.

Ranije je koncesiju na ovaj projekt imala firma TLG, ali je ona prenesena na firmu Čardakov.



Na predmetnoj lokaciji nema objekata koji bi mogli uticati na poziciju vjetroparka.

Građevinsko zemljište na kojem su planirani vjetroagregati je ugovorom o koncesiji od strane Vlade Srednjobosanskog kantona 7. marta 2022. godine, dodjeljeno firmi Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik na korištenje u svrhu izgradnje, korištenja, građenja i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju.

Otkup zemljišta će biti urađen u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH kojim se utvrđuju uslovi i postupak eksproprijacije nekretnina za izgradnju objekata od javnog interesa, naknada i visina naknade, rješavanje žalbi, rješavanje sporova i druga pitanja koja se odnose na postupak eksproprijacije.

Koncesiono područje za predmetne vjetroelektrane (vjetroparkove) i predviđa putnu i energetsku infrastrukturu, nalazi se na planini Vlašić.

Direktni cilj projekta Vjetroelektrane Vlašić je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema.

Opći cilj projekta je unaprijediti i povećati obnovljive izvore energije u energetskom miksu Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja se posvećuje solarnoj i energiji vjetra, a posebno energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama.

Strateški cilj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije ulaganjem u projekte vjetroelektrana. Samim tim i vjetropark Vlašić će doprinijeti postizanju strateškog cilja i zbog toga će biti provedena kampanja mjerenja vjetra na lokaciji Vlašić s ciljem izgradnje vjetroelektrana i puštanja u rad, prenosi BiznisInfo.ba.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.