23.11.2023. 13:08
0
Mešalić: Izmješta se sjednica Predstavničkog doma PFBiH, Trojka je dobila naređenje da Vukoja mora proći
Još uvijek nije poznata lokacija gdje će biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazana za 28. novembar.

Podsjećamo, nastavak julske sjednice koji je trebao biti održan 22. novembra je otkazan zbog prokišnjavanja sale Predstavničkog doma PFBiH.

Šef Kluba DF u Predstavničkom domu PFBiH Mahir Mešalić potvrdio je za Patriju da se traži druga lokacija o čemu ih je obavijestila predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić.

„Uputili su dopis PS BiH ali skupljaju i ponude drugih sala na području Kantona Sarajevo. Još uvijek ne znamo gdje će sjednica biti održana“, kazao je Mešalić.

Mišljenja je da se sjednica izmješta i iz razloga da se smanji pritisak jer se na toj sjednici treba naći i izmjena Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH oko kojeg se očekuje burna rasprava. Izmjene su predložili HDZ i trojka koji tako žele omogućiti popunjavanje Komisije za izbor i imenovanja u kojoj trojka sa HDZ-om nema više većinu jer su dva člana HDZ-a preuzela druge funkcije i njihove pozicije nikada nisu popunjene.

„Njima je Bošković naredio da bude sjednica 28. novembra. Trojka se sprema opet udovoljiti željama HDZ i dobili su naređenje da Vukoja mora proći u Ustavni sud BiH radi interesa HDZ i SNSD što je vrlo opasan razvoj događaj za BiH u konačnici“, kazao je Mešalić.

Ukoliko HDZ, trojka i sateliti koji čine većinu u ovom domu usvoje izmjene Poslovnika otvoren je put da se popuni Komisija za izbor i imenovanje u kojoj će većinu imati aktuelna koalicija, a što je put u imenovanje Marina Vukoje za ustavnog sudiju jer bi pred zastupnike došao samo taj prijedlog umjesto cijele liste uspješnih kandidata.

No, Mešalić upozorava da će takav razvoj događaja sigurno prouzrokovati apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH.

Upravo danas će sastanak i povodom ove sjednice održati HDZ i predstavnici trojke.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.