5.12.2023. 22:12
0
Nešić: Bošnjački ministri blokirali sporazum sa Frontexom
Srpski i hrvatski ministri u Vijeću ministara Boisne i Hercegovine glasali su "za" o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), dok bošnjački nisu pristupili glasanju, rekao je za RTRS Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

"Bošnjački ministri me optužuju da želim da prenesem neke nadležnosti na entitete. Tražili su da ubace još jednog člana iz DKPT u tim, na što nisam mogao pristati jer DKPT nema veze sa granicom", rekao je Nešić.

Vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara o prijedlogu sastava pregovaračkog tima sa Frontexom, danas je bila odgođena na zahtjev bošnjačkih ministara zbog dodatnog usaglašavanja.

Vijeće ministara sinoć je na telefonskoj sjednici počelo raspravu o Nešićevom prijedlogu o sastavu pregovaračkog tima sa Frontexom.

Taj prijedlog podrazumijeva i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje sporazuma.

Nešić je uputio u petak, 1. decembra, Vijeću ministara Prijedlog odluke o formiranju tima za pregovore sa Frontexom.

Njegov prijedlog bio je da se na čelu pregovaračkog tima nađe Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije BiH. BiH jedina u regionu još nije zaključila sporazum sa Frontexom.

Razlog zbog kojeg ministri iz redova bošnjačkog naroda nisu dali saglasnost jeste dio u kojem se navodi da "saglasnosti BiH podrazumijeva obavezu dobijanja saglasnosti entiteta na čijem prostoru se sprovode aktivnosti iz operativnog plana".

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.