28.12.2023. 20:24
0
Pivić: Menadžment UNZE-a preko privatnog sindikata bojkotuje potpis novog kolektivnog ugovora
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, odgovarajući na optužbe predsjednika Sindikata Univerziteta u Zenici Ajdina Husejinspahića koje se odnose na nepotpisivanje novog Kolektivnog ugovora za visoko obrazovanja u tom kantonu, ističe kako se radi o neutemeljenim optužbama.

Husejinspahić je naveo da Vlada ZDK i premijer Pivić opstruiraju potpis kolektivnog ugovora te da, prijedlogom koji im je dostavljen prošle sedmice, više od 100 zaposlenika te ustanove ne bi dobili obećano uvećanje plaće za 250 KM.

Jedna trećina zaposlenika, zbog ukidanja funkcionalnih dodataka, ustvrdio je Husejinspahić, ne bi ni osjetila najavljeno linarano uvećanje plaće za sve zaposlenike za 250 KM. Zbog toga je, počev od narednog četvrtaka, najavio održavanje dvosatnog štrajka upozorenja, a kasnije, kada se steknu uvjeti, i generalnog štrajka.

-Izvršili smo analizu svih ustanova. Jedna od analiza koja pokazuje zabrinjavajuće rezultate, između ostalog, je i Javna ustanova UNZE. Imamo jedno ponašanje menadžmenta UNZE-a, gdje ne dostavljaju podatke na zahtjev Upravnog odbora, oglušuju se o primjenu zakona te nižim podzakonskim aktima poništavaju zakon. Oni rade na granici zakonitosti - kazao je Pivić.

Kako je dodao, ponudili su prijedlog Kolektivnog ugovora po kojem se “linerano povećava plaća svim uposlenicima za 250 KM”, a troškovi prijevoza s 250 na 350 KM.

- Imamo osjećaj da se menadžment UNZE-a umiješao, putem svojih privatnih sindikata, da bojkotuje kako bi izvojevao tzv. funkcionalne dodatke - kazao je Pivić, koji je naglasio kako ima oko 130 funkcionalnih dodataka.

Zenički univerzitet, napomenuo je, ima oko 140 nastavnika pa to znači da skoro svaki nastavnik ima neki funkcionalni dodatak.

- Oni su morali po ranijem kolektivnom ugovoru da usvoje Pravilnik o plaćama, ali to nisu željeli iz razloga što su htjeli da svoje redovne obaveze, koje ulaze u osmosatnu obavezu, naplate još kao određeni dodatak, kojim bi se faktički duplo plaćao isti posao. Tako da je to nama neprihvatljivo - potcrtao je Pivić, navodeći da ne žele podržati neprimjenjivanje zakona te njegovo kršenje Statutom.

Menadžment UNZE-a, poručio je, imat će podršku “samo ukoliko budu radili u skladu sa zakonom”, a ne da to “bude privatizacija univerziteta”.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.