5.1.2024. 19:42
1
Ministar Bunoza kao Dodik: Strane sudije moraju otići!
Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Davor Bunoza, zauzeo se za odlazak stranih sudija iz Ustavnoga suda BiH, što je nastavaka politike koju već neko vrijeme sprovodi, recimo, Milorad Dodik.

Bunoza je to opravdao na način da "BiH neće moći ući u EU ukoliko strane sudije budu dio Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

''Učešće međunarodnih predstavnika privremenog je karaktera i sve te institucije sada rade isključivo s domaćim kadrovima. Jasno je i da i Ustavni sud BiH treba krenuti istim putem'', rekao je Bunoza za portal Dnevnik iz Mostara. 

Hrvatske stranke traže da strani sudije napuste Ustavni sud kada se s EU otvore pregovori o članstvu, te da se donese poseban Zakon koji bi definirao ulogu suda i način njegova popunjavanja. Srpske pak partije traže da što prije odu, te posve negiraju odluke ove institucije. 

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH nalazi se u ozbiljnim problemima nakon što se sada u ovom Sudu ne nalazi nijedan sudija iz RS-a, odnosno sudija kojeg je delegirala Narodna skupština RS-a. 

(Sead M.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.