8.1.2024. 16:06
0
EPBiH poziva javne emitere na usaglašavanje stavove i nastavak saradnje na naplati RTV takse
JP Elektroprivreda BiH svjesna važnosti javnih RTV servisa na raspolaganju je rukovodstvima javnih servisa u Bosni i Hercegovini, iskazujući spremnosti da nastavi poslovnu saradnju i ispunjavanje obaveza na prikupljanju RTV takse kroz ugovorni odnos uz poštivanje zakonskih odredbi.

Nakon zajedničkog sastanka s predstavnicima BHRT i RTVFBiH na kojem su od strane emitera izneseni oprečni stavovi, JP Elektroprivreda BiH ponovo je uputila poziv ugovornim stranama da s ciljem nastavka dosadašnje saradnje, usaglase stavove i JP Elektroprivreda BiH dostave potpisan Ugovor ili Aneks na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse.

Razumijevajući ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze bosanskohercegovački javni radiotelevizijski servisi, JP Elektroprivreda  BiH  je u prethodnom periodu dala značajan doprinos njihovom opstanku kroz ugovor (i pripadajuće anekse kojim se isključivo produžio rok trajanja ugovora) na prikupljanju RTV takse s ciljem  privremenog rješavanja finansiranja RTV servisa. JP Elektroprivreda BiH  je svjesna činjenice da put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nije moguć bez održivog i nezavisnog javnog RTV servisa i izražava punu spremnost da se odazove pozivu na nastavak saradnje sa RTV  servisima.

Naplata RTV takse na području Federacije BiH je kompleksno pitanje, koje je dosada bilo predmetom tripartitnog ugovora uz saglasnost sve tri strane prilikom njegovog nastajanja i ni na koji način ne zavisi, niti predstavlja zakonsku obavezu JP Elektroprivreda BiH. U tom smislu,  JP Elektroprivreda BiH i dalje stoji na raspolaganju da u ime javnih emitera, na računima za električnu energiju iskazuje iznos za RTV taksu, uz zaključenje ugovora, a uvažavajući odredbe Zakona o Javnom servisu radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.