10.1.2024. 10:50
0
Pred Međunarodnim sudom pravde sutra prvo saslušanje po tužbi protiv Izraela za genocid u Gazi
FOTO: AFP
Međunarodni sud pravde (ICJ) pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN) održat će ove sedmice saslušanja u vezi sa postupkom koji je pokrenula Južnoafrička Republika optužujući Izrael za genocid u ratu u Pojasu Gaze.

U četvrtak će biti održano prvo saslušanje, a sud će biti u prilici nakon iznošenja dokaza da izda naredbu za obustavljanje izraelskog napada.

U središtu slučaja je Konvencija iz 1948. godine o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, sastavljena nakon Drugog svjetskog rata i holokausta.

Izrael, koji je godinama ignorisao međunarodne tribunale, odlučio se braniti pred ICJ-om, čija bi presuda ipak mogla naštetiti međunarodnoj reputaciji Izraela, pišu svjetski mediji.

Južnoafrička Republika zatražila je od suda da naredi Izraelu da obustavi svoje vojne akcije u Gazi, da zaustavi bilo kakve genocidne radnje ili da preduzme razumne mjere za sprečavanje genocida i podnese redovne izvještaje ICJ-u o takvim mjerama, navode svjetske agencije.

U svom podnesku na 84 stranice Južnoafrička Republika tvrdi da Izrael, ubijajući Palestince u Gazi, nanoseći im ozbiljne mentalne i tjelesne povrede i stvarajući uvjete za život "sračunatih na njihovo fizičko uništenje", čini genocid nad njima, piše Radio Slobodna Evropa.

- Sva djela se mogu pripisati Izraelu, koji nije uspio spriječiti genocid i čini genocid očito kršeći Konvenciju o genocidu - navodi se u podnesku i dodaje da Izrael također nije uspio da obuzda poticanje na genocid od strane svojih zvaničnika.

Izrael je tu tvrdnju nazvao neutemeljenom, najavivši da će biti na sudu kako bi iznio svoj slučaj na ročištima, koji su zakazani za 11. i 12. januar.

Zahtjev za hitne mjere je, kako navode svjestke agencije, prvi korak u slučaju za koji će biti potrebno nekoliko godina da se završi.

Sudije Međunarodnog suda pravde često odobravaju privremene mjere, koje se uglavnom sastoje od traženja od države da se suzdrži od bilo kakve radnje koja bi mogla pogoršati pravni spor.

Za privremene mjere sud samo treba da odluči da li bi primarno bio nadležan i da li bi djela na koja se prigovara mogla potpasti u djelokrug konvencije o genocidu. Presude ICJ-a su konačne i bez žalbe, ali nema načina da ih izvrši, naglašavaju svjetski mediji, uz ocjenu da bi presuda protiv Izraela mogla naštetiti njegovoj međunarodnoj reputaciji i stvoriti pravni presedan.

Mnogi Južnoafrikanci, uključujući predsjednika Cyrila Ramaphosa, upoređivali su politiku Izraela prema Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali s prošlim režimom rasne segregacije aparthejda u Južnoafričkoj Republici, no Izrael odbacuje takve optužbe.

Južnoafrička Republika tvrdi da je ICJ nadležan jer su obje zemlje potpisnice konvencije koja definiše genocid kao djela kao što su ubistva "počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa", pišu svjetske agencije i podsjećaju da član devet konvencije kaže da se sporovi između nacija oko konvencije mogu podnijeti ICJ-u.

Južnoafrička tužba ICJ-u je čvrsto argumentirana tvrdnja na 80 stranica, prepuna detaljnih referenci na visoke zvaničnike UN-a i izvještaja, koja samo rijetko odstupa od svoje glavne neophodne svrhe pokušaja dokazivanja genocidne namjere Izraela.

Advokati koje Južnoafrička Republika šalje u Hag su najbolji, piše The Guardian, dodajući da je veći dio argumenata Južnoafričke Republike izveden iz presude ICJ-a o privremenim mjerama koje je izdala u slučaju Gambija protiv Mjanmara 2020.

Južnoafrička Republika nastoji dokazati da mjere koje je Izrael poduzeo prevazilaze samoodbranu i da su usmjerene uništavanje Palestinaca.

Južnoafrička Republika navodi brojne primjere "direktnog i javnog poticanja na genocid od izraelskih državnih službenika", uključujući premijera Benjamina Netanyahua, navodi The Guardian, dodajući da su u tužbi dokumentovane i prijetnje da će Gaza učiniti trajno nenastanjivom i spominjanje Palestinaca kao ljudskih životinja. Navode se i pozivi ministara krajnje desnice Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira da se Palestinci trebaju preseliti izvan Gaze, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sjedinjene Američke Države su u utorak saopćile da je tužba protiv Izraela za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela Međunarodnom sudu pravde (ICJ) "nezaslužena i bolna".

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da podnesak odvlači svijet od napora za mir i sigurnost.

- Štaviše, optužba za genocid je besmislena - rekao je Blinken.

(Erna H.) 

IZRAELGAZA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.