12.1.2024. 18:50
1
Konaković o "općinskim moćnicima i poslušnicima": Tehnologija otiska prsta mora biti uvedena!
Nakon sjednice o stanju u BHRT-u, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se medijima.

"Sjednicu državnog Doma naroda očekujem do kraja mjeseca. Bila je ideja da to bude 17. ili 18., ali mislim da zbog putovanja članova Kolegija to neće biti moguće.

Očekujem da se desi možda 22. ili 23. januara paralelno sa dolaskom Ursulu von der Leyen. Imamo i Zakon o sprečavanje pranja novca, imat ćemo nadam se još neke dokumente za oba doma Parlamenta. Bez obzira na sve kompleksne političke okolnosti, jučer smo poslali ponovo tri zakona prema Parlamentu, što je presedan, možda i neočekivan čak i meni koji sam optimista", rekao je Konaković.

Ako ne dođe do promjena Izborog zakona, Konaković je kazao da očekuje reakciju visokog predstavnika, prenose Vijesti.

"Siguran sam da će reagovati visoki predstavnik i da će u onom dijelu zaštite izbornog procesa otkloniti ono što već svi znamo - da je važnije ko broji, a ne ko glasa, da način izbora biračih odbora mora biti apolitičar i dislociran od svih tih općinskih moćnika koji su tamo stavljali svoje političke poslušnike, da neka tehnologija poput otiska prsta također mora biti uvedena.

Te izmjene neće dati brz rezultat, one ne mogu ni teoretski omogućiti fer, pravedne lokalne izbore sad. To bi u ovom ciklusu vjerovatno bila neka pilot faza, a u 2026. godini bismo prvi put u BiH mogli očekivati fer izbore", kazao je Konaković, prenose Vijesti.ba.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.