21.1.2024. 8:58
2
Uposlenici pijace "Kvadrant", koja je izgorjela, dobili pomoć od po 3.053 KM
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede KS Zlatko Mijatović i direktor KJKP "Tržnice-pijace" Jasmin Terović obišli su radove na obnovi pijace „Kvadrant“, te izrazili zadovoljstvo njihovim napretkom.

Nakon požara na pijaci "Kvadrant" 5. novembra prošle godine, Vlada Kantona Sarajevo uložila je snažne napore kako bi pružila podršku zakupcima čije je poslovanje pretrpjelo štetu. U skladu s obećanjem, Vlada KS je donijela program s ciljem olakšavanja posljedica požara i pomoći zakupcima u izazovnom razdoblju oporavka.

Ministarstvo privrede KS provelo je uspješan javni poziv na koji su zakupci, prema spisku dostavljenom iz KJKP "Tržnice-pijace Sarajevo", aplicirali i ostvarili prava na novčanu pomoć. Zakupcima su na raspolaganje stavljena sredstva u iznosu do tri najniže plate u FBiH sa svim porezima i doprinosima, do maksimalnog iznosa od 3.053 KM po uposleniku.

Ova sredstva namijenjena su za troškove nužne za redovno poslovanje, uključujući nabavku roba i usluga, operativne troškove, te isplate plaća radnicima. Program je koncipiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta, te s namjerom da ni jedan poslodavac ne bude primoran na otkazivanje radnika, omogućavajući brz povratak normalnim poslovnim aktivnostima.

Provedeni javni poziv koji ima za svrhu očuvanje radnih mjesta kod subjekata-zakupaca na pijaci "Kvadrant", rezultiralo je zaključenjem ugovora s 52 poslovna subjekta, ukupne vrijednosti od 158.754 KM.

Vlada KS, predvođena premijerom Ukom, je zahvaljujući brzom prijedlogu ministra Mijatovića, prva od svih obećala i realizirala pomoć zakupcima, kako bi održali njihovo poslovanje.

(Sead M.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.