23.1.2024. 20:52
0
Kešo o dogovoru Trojke sa Dodikom i Čovićem: Poslije Bakinaca ostaju još samo Bakije!
Ukoliko se ostvari ovo što je postignuto u Bakincima, budimo sigurni, poslije ostaju još samo Bakije. Nipošto se ne smije dozvoliti da se realizira ovo što je dogovoreno, ako je dogovoreno ovako kako je prezentirano, izjavio je Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu državnog parlamenta, za Rezime FTV.

„Bojim se da će neupitno doći do obaranja izbornog zakona koji prošao Predstavnički dom PSBiH - to je i dogovoreno na sastanku u Bakincima. Vidjet ćemo šta će biti sa zakonima o VSTV-u i sprečavanju pranja novca, volio bih da nas obraduju i da to bude usvojeno, da napravimo neke korake. Iako sam ja opozicioni zastupnik, ja sam građanin ove zemlje, i svaki uspjeh na evropskom putu, uspjeh je za sve nas“, poručio je Kešo.

Upitan je li Christian Schmidt odustao od nametanja izbornog zakona, kaže:

„U prethodnom periodu svi smo osjetili neku vrstu odlučnosti u nastupima Schmidta, da ukoliko sami ne donesemo izborni zakon, da će on odlučno nametnuti izmjene. EU ne voli tu vrstu odnosa gdje se nameću zakoni. To znači da subjekt koji bi trebao postati članicom nije dovoljno zreo“.

Dalje navodi da treba naglasiti i štetne posljedice sastanka u Bakincima.

„Vjerujem da su oni sad postigli jednu potpuno zbunjujuću situaciju. Kada čitate izvještaje sa tog sastanka, ne znate jesu li se oni o nečemu dogovorili li nisu. Bojim se da su neki od učesnika tog sastanka i imali namjeru da opstruiraju finalni ishod, odnosno usvajanje izbornog zakona koji je prošao Predstavnički dom. Time da će oni sada u javnost pustiti vijest kako su se oni dogovorili da će zahvatiti i neka druga pitanja i na taj način će to usložniti. I to je kod Schmidta izazvalo neku vrstu kolebanja i nedoumice“, pojasnio je on.

Govorio je i o Čovićevom prijedlogu izmjena izbornog zakona.

„Mi smo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH mnogo puta razmatrali. Sva naša dokumenta SDA to definiraju na način da se moraju provesti presude Evropskog suda za ljudska prava, a to upravo nije ovo što HDZ nudi. Ono što oni nude se pojavilo i u ranijem periodu više puta“, podsjeća Kešo.

Istakao je da ne vjeruje da će HDZ-ov prijedlog proći instancu Predstavničkog doma. „Znam da i neki iz vladajuće koalicije ne bi podržali ta rješenja jer nisu evropskog karaktera“, dodao je.

Kada je u pitanju izborni zakon, sva rješenja koja se pominju imaju neke svoje vrlo negativne posljedice, kategoričan je Kešo.

„Još samo Bjelorusija ima potpuno zatvorene liste i zato su im i uvedene sankcije. Izbor biračkih odbora, oni predlažu da ostanu po ranijem modelu, očigledno vrlo dobro razrađenom, uhodanom. Jasna je namjera onih koji žele postojeće modele. Jedini efekt sastanka u Bakincima će biti dogovor da se obori izborni zakon koji je prošao Predstavnički dom, a sve ostalo neće zaživjeti. Postavlja se pitanje, ko je koga tamo išao da prevari“, tvrdi Kešo.

Kada je riječ o smanjenju cenzusa, konkretno u Republici Srpskoj, i bošnjački i hrvatski narod bi nestali iz izbornog procesa, ocijenio je on, kazavši da je to jedna vrlo opasna namjerna - Trojka je neoprezno ušla u te razgovore.

Govoreći o posjeti Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i Andreja Plenkovića našoj zemlji, kazao je da imponuje posjeta jednog ovakvog sastava.

„To je dobra vijest i dobra poruka generalno i političarima u BiH, ali predstavlja i akt ohrabrenja svim građanima BiH. Vidjet ćemo da li je moguće postići ono što se od nas očekuje. Nisam optimist u tom smislu jer vidim da atmosfera u radu koalicionih partnera nije produktivna. Vidjet ćemo koliko će se uspjeti u svega mjesec dana, imamo još februar na raspolaganju. Vidio sam signale iz Evropske komisije da su spremni malo popustiti u tim kriterijima, i mislim da ćemo, ukoliko bude dobre volje, možda doći u situaciju da ispunimo taj minimum“, zaključio je Kešo.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.