31.1.2024. 13:26
0
Abdulah Skaka stigao u Sud: U toku ročište bivšem gradonačelniku Sarajeva
FOTO: Avaz
U Općinskom sudu u Sarajevu počelo je ročište bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA).

Tužilac Tužilaštva KS bi na ovom ročištu trebao iznijeti uvodne riječi te pročitati optužnicu.

Skaka je optužen da je počinio krivična djela zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi te povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Sporno je zapošljavanje četiri savjetnika, prvo u općini Trnovo, a nakon 24 sata su imenovani za Skakine savjetnike, ali i nezakonito trošenje novca. Grant sredstva su se dijelila nevladinim organizacijama u kojima su bili članovi njegove porodice.

Optužnica se odnosi i na povredu izbornog integriteta, odnosno da je Skaka obećavao pogodnosti, među kojima i novac, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika da bi glasali po njegovim uputama, a s ciljem da se ne bi izabrao Bogić Bogićević za gradonačelnika Sarajeva.

Skaka je krivotvorio i finansijske izvještaje, gdje su skrivane donacije grada. Sredstva iz budžeta za povratničku populaciju, Skaka je preusmjerio na izgradnju rasvjete u naselju Rajski Do, gdje se nalazi njegova vikendica.

Na glavnom pretresu je predložen 81 svjedok, osam vještaka te izvođenje više od 600 materijalnih dokaza.

Osim Skake, optuženi su i Amela Kolovrat, Džanela Kacila, Faris Fočo i Hasan Mrkonja.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.