3.2.2024. 21:52
2
Mladi HDZ-a BiH poručili: Ili poštivanje Ustava i konstitutivnih naroda ili neka ‘građani’ idu bez nas
FOTO: Screenshot
Predsjedništvo Mladeži HDZ-a BiH na redovitoj sjednici u Grudama razgovaralo je o održavanju zajedničke sjednice s Mladeži HDZ-a početkom marta u Republici Hrvatskoj. Također, jedna od tema bila je i priprema za 32. godišnjicu Mladeži HDZ-a BiH.

"Početak četvrtog desetljeća djelovanja naše organizacije u BiH predstavljaju kontinuitet izgradnje najveće političke organizacije mladih. Također, razgovaralo se o aktivnostima odbora i situaciji u našoj organizaciji diljem BiH", saopćeno je u subotu iz Mladeži HDZ-a BiH.

Predsjedništvo je raspravljalo i o aktualnoj političkoj situaciji te predstojećem razdoblju i izazovima koji stoje pred BiH.

Jasno su ponovljeni i istaknuti, kako se navodi u saopćenju, ključni politički prioriteti i strateški interesi hrvatskog naroda.

Navode da je rješavanje Izbornog zakona i osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja jedan od prioriteta naznačen od Evropske komisije, a "ne isključivo nečija želja".

"Pokušaji izvrgavanja Ustava BiH i negiranje prava konstitutivnog naroda su antidaytonska djelovanja koja ugrožavaju suverenitet i integritet naše države. Također, pokušaji da se to pitanje relativizira i/ili svede na samo tehničko pitanje je nedopustivo. Ukoliko će se svi procesi i tema Izbornog zakona tako provoditi, neka isti 'borci za ljudska prava' nastave dalje ako mogu, ali bez legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako će racionalan izborni zakon koji će spriječiti nametanje legitimnih predstavnika jednog konstitutivnog naroda drugome stabilizirati odnose u našoj zemlji.

"Jednako važno, strateški interesi BiH su i interesi hrvatskog naroda. Jasno artikuliramo naša politička promišljanja i nudimo rješenja koja su nedvojbeno u smislu jačanja evropske Bosne i Hercegovine, uz sve prakse i provodiva rješenja kakva postoje u EU", zaključeno je u saopćenju Mladeži HDZ-a BiH.

(Erna H.) 

BIHHDZ
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.