10.2.2024. 16:17
0
Gradonačelnica Karić oštro odgovorila Žbanić i Jergoviću: "Neutemeljeno, uz mnogo uvreda, oboje iz ličnih interesa ili nezadovoljstva..."
Uvrede i krtike na rad gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić proteklih dana uputili su rediteljica Jamsila Žbanić, i književnik i novinar Miljenko Jergović.

Žbanić joj je spočitala što nije proglasila dan žalosti nakon ubistva Amre Kahrimanović, a Jergović ju je prozvao "nacionalističkom gradonačelnicom" zbog otkazanog koncerta Tonyija Cetinskog u Sarajevu.

- Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu. Koncert je, kako god cijelu stvar sad objašnjavala, a objašnjava je na najodurniji i najmahalskiji zamislivi način - biva, problemi s plaćanjem - zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva, a podršku joj daje neka čudna čeljad, govorenjem kako "imamo mi i svojih pjevača" – između ostalog napisao je Jergović.

Ni Žbanić nije štedila riječi, a uz gradonačelnicu kritiku je uputila i vladajućoj Trojki.

- Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti. Smrt žene je moneta za kupovinu popularnosti i opstanka na vlasti. Nije urađeno ništa da se nasilje zaustavi, a u vlasti još uvijek sjede zlostavljači žena. Prijatno gradonačelnice – napisala je Žbanić.

Ni Karić nije štedila riječi pri odgovoru, a njen post sa Facebooka prenosimo u cjelosti:

- "Najgore je kad si samome sebi kriv jer se tada najviše naljutiš na sve druge." (Miljenko Jergović, Mama Leone). Miljenko Jergović je vrstan pisac, uživala sam čitajući njegova djela. Jasmila Žbanić je vrhunska rediteljica, donijela nam je Zlatnog medvjeda, posljednja serija koju je priredila izvrsna je.

Ipak, postoje ljudi koji kada odlučiš u njima da potražiš i ljudskost, ne nađeš je i to je istinsko razočarenje. Iako to možda ovdje i nije slučaj, historija nam je pokazala da je vrsnih umjetnika a loših ljudi, bilo puno. Zato treba biti oprezan. U istom danu o mom imenu i radu su se očitovali i Jergović i Žbanić - neutemeljeno, uz mnogo uvreda. Miljenko iz Zagreba, a Jasmila iz Berlina. Daleko od našeg Sarajeva, naše države i dešavanja. Jezikom mržnje, kilometrima udaljenog od onoga kako se od njih očekuje da komuniciraju. Oboje iz ličnih interesa ili nezadovoljstva određenim odnosom prema njima.

Jergović me optužio da sam "nacionalistička gradonačelnica" jer nisam dozvolila da se krše zakoni države u kojoj sam ja, za razliku od njega odlučila da ostanem da živim. Žbanić je izabrala mene, gradonačelnicu Sarajeva, pored niza drugih nadležnih organa, da mi spočita posljednje brutalno ubistvo, zbog kojeg svi iskreno žalimo. I neka su, nije suština u tome da komentarišem neistine koje su o meni iznijeli.

Druga mi je namjera...

Namjera mi je da sugerišem da pokušaju Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu doživjeti, ne samo kao inspiraciju za scenarije i priče, već da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu scenario i priča koju će naučiti živjeti svakodnevno. Jer riječ je puno lakše napisati nego argumentovano stati iza nje i odgovarati za nju - napisala je Karić.



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.