4.3.2024. 15:43
0
Oglasio se MUP HNK o krađi kipa Bruce Leeja u Mostaru
Nakon što je spomenik junaku mnogih sretnih djetinjstava, žilavom kung fu majstoru - Bruce Leeju nestao iz mostarskog parka Zrinjevac koji je postavljen u novembru 2005. godine oglasilo se ministarstvo unutrašnjih poslova HNK.

“Trećeg marta 2024. godine u PS Mostar Centar je prijavljeno da je iz parka Zrinjevac u Mostaru otuđen kip Bruce Leea. Patrola policije je na licu mjesta utvrdila da je od strane NN počinioca, ili više njih, podesnim alatom s postolja prepilan i otuđen navedeni kip. Izvršen je uviđaj”, navedeno je iz MUP-a HNK.

Spomenik junaku mnogih sretnih djetinjstava, žilavom kung fu majstoru – Bruce Leeju, čovjeku koji nije niti Hrvat, niti Bošnjak, a ni Srbin postavljen je u parku Zrinjevac u novembru 2005. godine.

Ideju je “izrodio” dvojac okupljen oko Urbanog pokreta Mostar. Riječ je o Nini Raspudiću i Veselinu Gatalu. Već prve noći nakon što je postavljen nestale su nunčake. Statua je jednom ranije bila i uklonjena iz parka nakon što su u više navrata vandali oštećivali Leejev kip, umjetničko djelo Ivana Fijolića. Popravak kipa uradio je mostarski akademski kipar Željko Marić. Nakon sedam i po godina Bruce Lee ponovno je vraćen u park.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.