5.3.2024. 16:01
0
Hrvatski mediji o Tegeltiji: Stiže konzul s crne liste SAD
Predsjedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula u Rijeci Milana Tegeltiju.

Hrvatski mediji pišu da stiže konzul koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, a ranije je bio prisiljen zbog toga podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Generalni konzulat BiH u Rijeci formalno je otvoren još u kolovozu 2022. godine no prvi generalni konzul imenovan je tek 29. februara ove godine. Tegeltija je osobno u objavi na društvenoj mreži X u nedjelju potvrdio kako je upravo njemu povjerena ta dužnost. Pojasnio je kako je to objavio kako bi odgovorio na brojna novinarska pitanja no neobično je to što je Tegeltija ubrzo tu objavu požurio izbrisati, piše Jutarnji list.

Dodaju da je Tegeltija bio u savjetničkom timu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i slovio je za jednog od njegovih najbližih saradnika otkako je u decembru 2020. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a.

Tegeltija je na ostavku bio prisiljen nakon što su mediji objavili snimke na kojima on dogovara kako će jednom poduzetniku pogodovati u pravosudnom sporu odnosno kako će utjecati na imenovanje jedne sutkinje iz Banje Luke, piše Jutarnji. Nakon podnošenja ostavke Dodik je odmah imenovao Tegeltiju za svog savjetnika za pravna pitanja no američke su ga vlasti u januaru 2022. uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta imovina s obrazloženjem da je umiješan u "ozbiljnu korupciju".

“Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i za manipulaciju imenovanjima sudaca i u drugim javnim poslovima", stajalo je u obrazloženju State Departmenta.

(Ajdin B.)




0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.