8.3.2024. 8:32
1
U čekanju imenovanja Alme Čolo, Vjekoslava Čerkeza i ostalih: Ovo su naknade članova Vijeća RAK-a
Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u proceduru imenovanja treba biti upućen prijedlog sedam kandidata za članove Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine, nakon što je ovaj prijedlog utvrdilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Na predloženoj listi su Tomislav Volarić, Tanja Andrić, Iza Razija Mešević, Vjekoslav Čerkez, Damir Šehanović, Alma Čolo i Zoran Žuža.

Kako su odgovorili Faktoru iz RAK-a, mjesečna naknada članova Vijeća ove agencije iznosi 600 KM, u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Prije nekoliko godina je traženo da članovi Vijeća budu izuzeti iz Zakona o plaćama, po čijim odredbama imaju naknadu u iznosu osnovice za plaću, te da imaju naknadu od 1.000 KM za predsjednika i po 900 KM za članove. Ovaj prijedlog (još) nije dobio zeleno svjetlo Vijeća ministara BiH.

Konkursni uvjeti za članove Vijeća RAK-a bili su i da imaju najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima iz djelokruga Agencije, te da imaju iskustvo na poslovima telekomunikacija i emitiranja.

Nadležnosti Vijeća, između ostalog su da vodi Agenciju u pogledu strateških pitanja provođenja Zakona, da usvaja pravila za emitiranje i telekomunikacije, ima funkciju apelacionog tijela za odluke koje donosi generalni direktor, ali i usvaja prijedlog godišnjeg budžeta Agencije.

Budžet Regulatorne agencije za komunikacije u prošloj godini iznosio je oko 11 miliona KM.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.