8.3.2024. 17:36
0
Đuričiću pet, a Spasojeviću 11 godina zatvore za zločine nad Bošnjacima Višegrada
Sud Bosne i Hercegovine je izrekao prvostepenu presudu kojom je Milomir Đuričić osuđen na pet, a Vukadin Spasojević na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu.

Osuđeni su za zločin protiv čovječnosti i proglašeni krivim da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od avgusta 1992. do aprila 1993, a Spasojević kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine.

Spasojević se nije pojavio na izricanju presude, a rješenjem Sudskog vijeća, obojici je određen pritvor.

Suđenje Đuričiću i Spasojeviću je počelo u martu 2022. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH, javlja BIRN BiH.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.