10.3.2024. 15:25
0
Kafedžić u ponedjeljak predstavlja rezultate Ureda za borbu protiv korupcije
Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo organizovat će sutra (ponedjeljak, 11. marta 2024. godine) konferenciju za medije na kojoj će predstaviti rezultate postignute u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

Konferencija će biti održana u hotelu Swissotel (sala Geneva – 4. sprat) sa početkom u 11:00 sati.)

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije KS, upoznat će predstavnike medija sa ishodima postupaka za utvrđivanje sukoba interesa nosilaca javnih funkcija, prijavama korupcije i dodjelom statusa zaštićenim prijaviteljima korupcije, te provedenim aktivnostima u oblasti jačanja integriteta javnih institucija.

Predstavnicima medija će se obratiti i Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini, Deborah Mennuti, zamjenica šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave KS.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji se primjenjuje od 1. januara 2023. godine, jedan je od ključnih antikoruptivnih zakona. Ovaj zakon sprečava sukob interesa nosilaca javnih funkcija, štiti prijavitelje korupcije i jača integritet javnih institucija. Zakon je ovlastio Ured za borbu protiv korupcije KS da utvrđuje i sankcioniše sukob interesa, dodjeljuje status zaštićenim prijaviteljima korupcije, kao i da vrši procjenu usaglašenosti planova integriteta institucija sa Zakonom i Uputstvom za izradu i provođenje plana integriteta, te donosi preporuke za unapređenje planova integriteta institucija.

Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.