16.3.2024. 16:42
5
Panika u RS-u zbog dva učenika koja u klanjala u srebreničkoj školi: "Ako ne sankcionišemo sad, cijele škole će pretvoriti u džamije"
FOTO: Screenshot
Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS-a Isidora Graorac je, povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kome učenici "Prve osnovne škole" u Srebrenici klanjaju u učionici, pozvala nadležne, prije svega upravu ove škole, da sankcionišu odgovorne, "jer ako to ne učine sad, sutra se može očekivati da cijeli razredi to rade, te da se škole pretvaraju u džamije."

Ona je navela da vjeruje da i drugi dijele ubjeđenje da nije primjereno klanjanje u razredu, da se to ne bi opravdalo nigdje u svijetu, zbog čega ovu pojavu treba osuditi, a ne pravdati.

"Organizacija koju predstavljam nije politička partija i ne govorimo u tom društvenom kontekstu, ali svakako ukazujemo na sve ono što se tiče života oko nas, svega što ima veze sa prošlošću, a posebno sa budućnosti našeg naroda", rekla je Graorčeva Srni.

Ona je napomenula da ovo što se desilo u Srebrenici, vrlo osetljivoj i specifičnoj sredini, nažalost, nije prvi slučaj i zato treba ukazivati na sve ono što desilo da ne bi dovelo do nekih većih problema, posebno u populaciji koja tek stasava.

"Ako djecu sad obrazujemo u krivom smjeru, teško da možemo očekivati neko dobro u budućnosti", istakla je Graorčeva.

Predsjednik Skupštine ove Organizacije Branimir Kojić objavio je u četvrtak, 14. marta, snimak na društvenim mrežama i izjavio da ima saznanja da učenici bošnjačke nacionalnosti tokom nastave u ovoj školi puštaju na telefonu ton islamske molitve, a zatim počnu da klanjaju, što je, kaže, za svaku osudu i nadležni treba da reaguju.

On je ocijenio da najveću odgovornost za ovo snosi nastavnik vjeronauke, ali i rukovodstvo škole koje ne zna šta im se dešava u učionicama, te dodao da očekuje i reakciju poslanika u Narodnoj skupštini Srpske Ramiza Salkića, koji je, kako kaže, bio najglasniji kritičar u vezi sa pravima Bošnjaka u Srebrenici i Republici Srpskoj.

On je najavio da će, ukoliko ne bude reakcije nadležnih, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sa roditeljima djece srpske nacionalnosti tražiti reakciju resornog Ministarstva i smjenu direktora "Prve osnovne škole" u Srebrenici Snježane Jandrić.

Jandrićeva je rekla Srni da će postupiti u skladu sa propisima i nadležnostima u slučaju snimka koji se pojavio na društvenim mrežama u kojem učenici ove škole klanjaju u učionici, te da će o tome obavijestiti javnost.

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.