21.3.2024. 12:17
5
Poznato kada će se Novalić pojaviti na kapiji državnog zatvora
Fadil Novalić, koji je u aferi Respiratori osuđen na četiri godine zatvora, sutra će se javiti na odsluženje kazne u državni zatvor u Vojkovićima. Ovu informaciju je za Oslobođenje potvrdio član Novalićevog advokatskog tima Elmir Jahić.
- Sutra ističe rok do kada Novalić, u skladu sa važećim zakonima, ima mogućnost da se dobrovoljno javi na odsluženje kazne. Zbog toga će on sutra, nakon džuma namaza otići u državni zatvor, gdje će se, nekada u periodu između 15.00 i 15.30 sati javiti na odsluženje kazne, izjavio je Jahić za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, ovim ne završava priča o odlasku Novalića u zatvor, nego tek počinje.

- Prije svega, Novalić nije dobio uputni akt u skladu sa članom 139. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, nego neki popratni akt. Međutim, neće se dogoditi da mu zbog toga u državnom zatvoru ne dozvole početak izvršenja kazne, jer je javnost toliko "zatrovana" da se tako nešto neće dogoditi. Jedino što se može dogoditi, a što je i zakonom predviđeno kao mogućnost, je nepredviđena iznenadna viša sila, poput, ne daj Bože, smrti, saobraćajne nesreće ili nečeg sličnog, istakao je Jahić.

Međutim, iako su do sada odbijeni svi zahtjevi za odlaganje izvršenja kazne, Jahić najavljuje nove postupke, poput apelacije Ustavnom sudu BIh, korištenje vanrednih pravnih lijekova i druge pravne mogućnosti.

Podsjećamo, u aferi Respiratotori, osim Novalića, osuđeni su još i Fahrudin Solak na šest i Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Njih dvojica su već počeli služiti kazne koje su im izrečene.

(Aldin B.)
5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.