21.3.2024. 20:45
0
Forto potvrdio: Dobili smo ‘zeleno svjetlo’, ovo je historijski dan
Ministar prometa i komunikacija BIH i predsjednik Naše stranke Edin Forto potvrdio je da je Evropsko vijeće potvrdilo odluku o otvaranju pregovora BiH i EU.

"Ovo je historijski momenat, čekamo zvaničnu odluku Vijeća. Ono što ne mogu potvrditi jeste tačnu formulaciju, riječ po riječ kako odluka glasi, ali ako je ona koju smo imali u nacrtu onda je to ok. To znači da tek moramo početi raditi, ali imamo kurs prema Briselu", rekao je Forto za Federalnu televiziju.

On je pojasnio da se sad mora usvojiti Pregovarački okvir.

"Prije toga se još mora usvojiti i Plan rasta koji će nam otključati značajna sredstva. Jer IPA odakle su se povlačila sredstva u BiH se gasi, mi sad moramo usvojiti reforme da bi mogli povlačiti sredstva. Onda ide skrining i pokretanje pregovora", naveo je Forto.

Forto je istakao da se mora usvojiti zakon o Sudu BiH što prije.

"Bez tog zakona niti jedan od ovoh koraka se neće desiti. Izborna reforma je u 14 prioriteta, a posebno onaj dio o integritetu", naveo je Forto.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.