21.3.2024. 21:52
1
Nikšić: Ljudima smo vratili nadu da je u BiH život moguć
Nakon što je Evropsko vijeće usvojilo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom (BiH) oglasio se premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

- U decembru 2022. godine, kratko nakon Općih izbora, Evropska unija je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata. Ljudi su nam dali još jednu priliku. U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti naredni korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala.

Velika je ovo stvar, prije svega, za sve naše građane. Neću kriti koliko sam ponosan i zahvalan svim partnerima za sve što smo postigli u ovako kratkom periodu. Zahvalan sam svakoj zastupnici i zastupniku iz većine, ali i opozicije koji su svojim glasom podržali ispunjvanje naših obaveza. Ovo je rezultat zajedničkog rada i truda, kako po pitanju usvajanja zakona tako i lobiranja, ali i zalaganja brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine, diplomata država članica EU. Njima, diplomatama, dokazanim prijateljima Bosne i Hercegovine posebno se zahvaljume na ustrajnoj i nepokolebljivoj podršci.

Pred nama je težak zadatak u kojem sa koalicionim partnerima trebamo dogovoriti zakone i reforme oko kojih ne postoji saglasnosti i koje su bile uzrok višegodišnjih opstrukcija. Nadam se da će i ovaj podstrek od EU dodatno relaksirati naše odnose i omogućiti brže usvajanje zakona prema evropskim demokratskim standardima. Za prvu godinu dana smo uspjeli usvojiti zakone oko kojih su se godinama prelamala koplja. Pokazali smo da upornim razgovorom možemo savladati i najteže prepreke. Tako ćemo i nastaviti.

Sigurno će biti dodatnih zahtjeva i uvjeta od strane EU, ali ne traže oni ništa od nas što mi i sami ne želimo i ne trebamo. Stvaranje ambijenta koji će omogućiti politički i ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovinen naša je cilj. Do tog cilja ćemo uz savjetodavnu i finansijsku pomoć EU doći brže i lakše.

Meni je posebno važno to što smo politikom razgovora umjesto svađa, ljudima vratili nadu da je u BiH moguć, ne suživot, već život. Drugačijim pristupom smo u dobroj mjeri spustili nacionalne tenzije, a natjecanje između entiteta, kantona i općina smo sa borbe oko toga ko će koga više uvrijediti, prebacili na borbu oko toga ko će uraditi više za građane. Osnažujemo pravnu državu kako niko ne bi bio iznad zakona, jačamo ekonomiju kako niko ne bi morao napuštati BiH „trbuhom za kruhom“, nudimo veću sigurnost kako bismo ljudima, skoro trideset godina nakon rata, napokon osigurali normalan život i omogućili im da predahnu od sukoba i straha.

Nastavljamo dalje, sljedeći cilj je članstvo u EU, poručio je premijer Nikšić.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.