25.3.2024. 14:11
0
Detalji sa suđenja ubicama sarajevskih policajaca: Šta je istražiteljima ispričao muškarac koji je koristio bijeli Golf 6
Saslušanjem vještakinje biološke struke Elmire Karahasanović danas je održan nastavak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Elmira Karahasanović koja je sada već u penziji, bila je na licu mjesta kada su uzimani biološki tragovi iz bijelog Golfa 6. koji je bio meta krađe u vrijeme ubistva policajaca. Vještakinja je prilikom izrade nalaza od 30. 11. 2018. godine imala jedini nesporni uzorak od Samira Sadikovića koji je koristio bijeli Golf.

Ona je detaljno pobrojala predmete iz unutrašnjosti te van ovog vozila odakle su izuzeti tragovi te je na pojedinima utvrđen DNK profil Sadikovića. Ona je također pronašla DNK profile četiri nepoznate muške osobe i jedan ženske osobe. Najzastupljeniji je među njima onaj koji je odnačen sa „NN1“.

Karahasanović je istakla da svi tragovi još uvijek postoje i da su pohranjeni u frižiderima. Kada su trojica optuženih postala dostupna, ona nije radila usporedbe njihovih nespornih DNK profila sa nepoznatim koje je pronašla u bijelom Golfu.

Na pitanje advokata Duška Tomića koji zastupa Aleksandra Macana, Karahasanović je kazala da je i sada moguće uraditi usporedbu DNK profila.

Na pitanje optuženog Save Marinkovića: „Ko je tražio da se lažira moj DNK“, vještakinja je odlučno izjavila da tako nešto s njom nema govora te da „od nje niko nije smio to ni tražiti“. Dodala je da se lako može utvrditi da li je nešto lažirano ili ne.

Kako tužilaštvo, a i odbrana Macana nije moglo doći do Samira Sadikovića, to je prihvaćeno da se pročita njegova izjava data 26. oktobra 2018. godine.

Izjavu je pročitala tužiteljica Šeila Heljić. 

Sadiković je u policiji izjavio da je u posljednjih deset mjeseci živio u Zagrebu, ali da je inače prijavljen u Sarajevu. Naveo je da je 21.10.2018. bijelim Golfom 6 koji je vlasništvo njegovog poslodavca Krunoskava Petrića, krapinskih oznaka, u BiH ušao na graničnom prijelazu Bosnski Brod. On je dan prije ubistva 25. 10. 2018. godine s svojom djevojkom koja živi u Sarajevu, bio na Bjelašnici, a po povratku ostavio je Golf ispred njene zgrade u Bosanskoj ulici na Alipašinom Polju. Ujutro 26.10. kada se probudio vidio je na jednom portalu da su ubijeni policajci, da je ukraden Golf i odmah je pomislio da se radi o njegovom Golfu jer nije imao nikakvu zaštitu. Vidio je da mu nema Golfa tamo gdje ga je parkirao te je odmah otišo u PU Novi Grad da prijavi krađu. U policiji su mu uzeli bris i otiske prstiju.

Odgovarajući na pitanja inspektora rekao je da mu ništa nije poznato oko krađe kao i da nije primjetio da ga je neko pratio. Kazao je također da nije davao Golf nikom na korištenje.

Na pitanje da li je to jutro nešto čuo, rekao je da je kroz san čuo pucnje, sirene i rotaciju. Sadiković je također zbog krađe podnio imovinski zahtjev u iznosu od 16.000 KM.

Sud je dozvolio odbranama da iznesu pitanja koja bi svjedoka postavili da je mogao biti prisutan. Macanov advokat Duško Tomić imao je više pitanja, a jedno od njih je bilo „da li je u BiH nešto dovezao i da li mu je to vraćeno“. Također bi ga i pitao da li je primjetio je vozilu tabla bila skinuta.

Trifkovićev advokat je prigovorio imovinskom zahtjevu, a na pitanje sudije Igora Todorovića tužiteljica Šeila Heljić je kazala da je bijeli Golf vraćen vlasniku nekoliko mjeseci nakon događaja.

Sljedeći nastavak zakazan je za 2. april, a tužiteljice će se izjasniti o nedostupnim svjedovima Mladenu Samardžiću i Bojanu Ninoviću za kojeg je bilo zatraženo saslušanje putem voideolinka iz Beograda. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.