26.3.2024. 9:39
2
Nikšić: "Koalicija sa SDA je moguća, neću stajati na putu ujedinjenja DF i SDP"
Nermin Nikšić, lider SDP-a i premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine istakao je da je izuzetno zadovoljan time što je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja za članstvo u Evropskoj uniji.

U intervjuu na Novoj BH, Nikšić ističe da je i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine baš kao i na nivou BiH politikom kompromisa postigla pozitivne rezultate. Nikšić je govorio i o povećanju penzija, narednim zakonima koje je potrebno usvojiti te koga bi zaokružio na glasačkom listiću, Željka Komšića ili Dragana Čovića.

Nikšić je uvjeren da je moguć kompromis i kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine iako HDZ BiH ne odustaje od ranijih prijedloga kojim bi kantoni sa većinski hrvatskim stanovništvom odlučivali ko će biti član Predsjedništva BiH iz ovog naroda. Podsjećamo, navedeni prijedlog HDZ BiH koji je poslalo ministarstvo pravde Ambasada SAD je nazvala de facto hrvatska izborna jedinica.

“Mislim da je kompromis u ovom trenutku izmjene izbornog zakona koje neće zadirati u izbor članova Predsjedništva u konačncii sad su lokalni izbori pred nama da završimo ovo pitanje zaštite integriteta izbornog procesa i izbora članova CIK-a”, rekao je Nikšić.

BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u Uniji. To je, kaže Nikšić, isto rezultat politike kompromisa koju vode.

“Nije ovo uradila samo Trojka, bez saglasnosti gdina Dodika i gdina Čovića ovo nije bilo moguće riješiti”, naveo je on.

Kompromis je za Nikšića s njihove strane urađen i po pitanju Zakona o sudovima i sada poziva partnere iz RS da i oni pristanu na kompromis.

“Krenemo od Zakona o sudovima. Mi smo tu prvi napravili kompromis, da se to ne zove Viši sud da je to Apelaciono vijeće. Kompromis je da to sjedište bude u RS u Istočnom Sarajevu i smatram da je red da neko drugi napravi kompromis. Niko ne dobija sve”, dodao je Nikšić.

Kada je riječ o Dodikovim pričama o secesiji, Nikšić kaže da se tu njegov stav nije promijenio.

“Smatram da ne trebam svaki put reagovati na to. Vrlo jasno sam rekao da je to avantura koju niko ne bi poželio da krene i da Dodik neće krenuti u to jer je potpuno jasno da mirne secesije nema”, kazao je on.

Za penzionere Nikšić nema dobre vijesti.

“Povećanje mirovina nije realno, realno je samo ono što je po zakonu, a to je usklađivanje”, naveo je.

SDA, DF, Komšić

Najavljuje Nikšić da odlazi u političku penziju nakon ovog mandata na čelu SDP-a. Ukoliko je on prepreka za ujedinjenje DF i SDP-a poručuje da neće stajati na tom putu, ali podsjeća da je DF izabrao SDA a ne SDP. Ne isključuje Nikšić ni ponovni “politički zagrljaj” sa SDA.

“Koalicija sa SDA je moguća, samo treba da se slože neke stvari.”

Pogledajte kompletan intervju. 



(Erna H.) 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.