26.3.2024. 10:21
0
Propalo još jedno predizborno obećanje Trojke: Nema ništa od direktnog izbora gradonačelnika Sarajeva
Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo još nije pristupilo pripremi amandamana na Ustav KS, a kojima bi bio omogućen direktan izbor gradonačelnika Sarajeva.

- S obzirom na to da Ustav Federacije nije izmijenjen u dijelu koji propisuje način biranja gradonačelnika, ovo ministarstvo iz objektivnih razloga nije pristupilo pripremi amandmana na Ustav KS - odgovor je ministrice Darje Softić Kadenić.  

Naime, gradski vijećnik NiP-a Jasmin Ademović postavio je pitanje šta se dešava sa direktnim izborom gradonačenika Sarajeva i izmjenom Ustava FBiH i KS, "a koje je bilo jedno  od predizbornih obećanja Trojke?".

Da bi se gradonačelnik Sarajeva birao direktno na izborima, što su obećali predstavnici Trojke, potrebno je prvo izmijeniti Ustav FBiH u Parlamentu, potom Izborni zakon BiH i nakon toga Ustav Kantona Sarajevo te Statut Grada.

Prema važećem zakonodavstvu, gradonačelnik se mora birati indirektno kroz Gradsko vijeće čiji vijećnici se, također indirektno, biraju u vijećima četiri sarajevske općine.

Prošle godine Gradsko vijeće je podržalo inicijativu predsjedavajućeg Jasmina Ademovića prema nadležnim organima Federacije BiH, odnosno KS za stvaranje ustavnog osnova za direktni izbor gradonačelnika Grada Sarajeva, te je ta inicijativa postala inicijativom Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je u javnim nastupima sadašnja gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podržala ideju o direktnim izborima, piše Faktor. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.