26.3.2024. 13:22
0
Helez: HDZ-ove izmjene Izbornog zakona ne mogu doći na dnevni red Vijeća ministara BiH
Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uputilo u proceduru, ne mogu doći na dnevni red sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, istakao je Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona Ministarstva pravde BiH naslanja se na raniji HDZ-ov i već je pretrpio kritike, a Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, u petak je saopćila da su izmjene i dopune Izbornog zakona službeno dostavljene Vijeću ministara u daljnju proceduru.

Kolege sa Faktora su pitale ministra Heleza da li će kao zamjenik predsjedavajuće Krišto "pustiti" na dnevni red i smatra li ga prihvatljivim.

- Ovakav zakon nije razmatran niti usaglašen između predstavnika vladajuće većine. Prema tome, ne može ni doći na dnevni red – kratko je odgovorio Helez (SDP).

Vladajuću većinu na nivou Bosne i Hercegovine čine stranke "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) te HDZ i SNSD.

Izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje su u proceduri se, između ostalog, mijenja način izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, te predviđa izbor novih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine odmah nakon stupanja zakona na snagu.
Uvođenje tehnologija u izborni proces spominje se samo kao pilot projekat, mada je pitanje integriteta izbornog procesa jedan od ključnih uvjeta na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Navedeno je tek elektronsko brojanje glasova, ali nakon što listići budu ručno prebrojani.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.