27.3.2024. 11:27
1
Ambasada Rusije upozorila na "pokušaje SAD-a i Velike Britanije da detabiliziraju BiH, nelegitimnog štićenika Schmidta..."
Naozbiljniju zabrinutost izazivaju stalni pokušaji SAD i Velike Britanije da destabiliziraju stanje u Bosni i Hercegovini rukama njihovog nelegitimnog štićenika Christiana Schmidta, kojeg predstavljaju kao Visokog predstavnika. Ovo stoji izjavi Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, koja je uslijedila nakon jučerašnjeg nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, ali i reakcije Ambasade SAD u BiH koja je pozdravila Schmidtovu odluku.

"Željeli bismo da podsjetimo da Visoki predstavnik u BiH može da bude imenovan isključivo uz odobrenje Vijeća sigurnosti UN. Bez tog odobrenja nijedan kandidat za ovu funkciju ne posjeduje ni mandat Visokog predstavnika, a kamoli niti kompleks alata ‘bonskih ovlaštenja‘. Takozvane ‘odluke‘ državljanina Njemačke Christiana Schmidta jesu nelegalne i nemaju pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu", navode iz Ambasade Rusije. 

Nadalje navode kako "izmjene zakonodavstva BiH mogu i moraju se ostvarivati isključivo u okviru dijaloga legitimnih predstavnika tri jednakopravna konstitutivna naroda BiH i dva entiteta uz široka ustavna ovlaštenja. Bilo koje uvođenje u pravno polje BiH neokolonijalnih inicijativa izmišljenih u anglosaksonskim ambasadama u Sarajevu smatraćemo direktnim kršenjem Dejtonskog Mirovnog sporazuma, čiji je garant Ruska Federacija.

Ubijeđeni smo da konstitutivni narodi BiH imaju puno pravo da sprovode mjere radi zaštite dejtonskih temelja Bosne i Hercegovine kao i njenih entiteta od vanjskih nasrtaja.

Insistiramo na hitnom i potpunom prestanku funkcioniranja međunarodne supervizije u BiH kao i na prenošenju čitave punoće vlasti lokalnim stranama", navodi se u saopćenju Amabasade Ruske Federacije i BiH. 

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.