27.3.2024. 20:50
0
Ministarstvo Odbrane traži 400 novih vojnika: Evo kakvi su uslovi
FOTO: n1
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je otvoreni poziv za 400 mladih ljudi zainteresiranih za profesionalnu vojnu službu kao vojnici u Oružanim snagama BiH. Ovaj oglas, namijenjen popunjavanju ključnih pozicija, pruža priliku mladima širom zemlje da se pridruže vojsci, razvijajući svoje karijere i služeći domovini.
Rok za prijavu počinje od 27. marta i traje 21 dan, pružajući mogućnost prijave kako mladićima tako i djevojkama sa završenom srednjom školom III i IV stupnja ili onima koji trenutno pohađaju završni razred srednje škole.

Plata budućih vojnika, kako je navedeno iz Ministarstva odbrane, varira između otprilike 1.200 do 1.300 KM, uz dodatke poput toplih obroka i prevoza za one koji zadovoljavaju uvjete.

Unatoč primjetnom interesu za vojničku službu, posebno među mladima, postoje izazovi, osobito u nacionalnoj strukturi. Primjećen je nedostatak kandidata iz redova hrvatskog naroda, što postavlja pitanje ne samo nacionalnog, već i općeg interesa za vojnu službu.

Opći uvjeti za prijavu uključuju državljanstvo BiH i dobnu granicu od 18 do 27 godina, a testiranja kandidata provest će se u centrima za regrutaciju diljem zemlje. Nakon testiranja, najuspješniji kandidati bit će pozvani na intervju, nakon čega će biti odabrani kandidati za osnovnu vojničku obuku.

Oni koji uspješno završe ovu obuku bit će primljeni u vojnu službu, pružajući im priliku da doprinesu svojoj zemlji kao vojnici. Važno je naglasiti da su ovi pozivi otvoreni za kandidate iz sva tri naroda u BiH, kao i za druge pripadnike zajednice, što predstavlja korak prema inkluzivnijoj i integrisanijoj vojnoj strukturi.

(Aldin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.