28.3.2024. 10:19
1
Saga oko direktora KCUS-a bi danas trebala biti završena: Vlada FBiH će donijeti konačni sud, postoji više opcija
Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas u Sarajevu sa početkom u 11 sati. No, kako nezvanično saznaje N1 danas bi trebala biti i konačna odluka o direktoru Kliničkog centra u Sarajevu.

Ovu informaciju za portal N1 je potvrdio i član Upravnog odbora KCUS-a, Dragan Stevanović.

Podsjetimo, u saopštenju koje je izdato 21. februara Nediljko Rimac, ministar zdravstva FBiH, je odbio dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Saglasnost nije data, jer su, kako su naveli iz ministarstva, utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dokumentaciji Gavrankapetanovića.

“Zbog toga on ne ispunjava uslove za poziciju generalnog direktora KCUS-a, propisane Zakonom“, naveli su tada bez detaljnijeg obrazloženja.

No, kako je danas pojasnio Stevandić na današnjoj sjednici bi Vlada FBiH trebala donijeti konačni sud.

“Upravni odbor Kliničkog centra u Sarajevu poslao je Vladi Federaciji Bosne i Hercegovine zahtjev da se izjasne. Naime, i mi smo organ Vlade FBiH. Ona nas je imenovala. Odgovorni smo Vladi FBiH. Dakle, Vlada FBiH bi morala da donese konačni sud oko ovog nesporazuma. Ne znam kakvu će odluku donijeti i mi je očekujemo”, naveo je on.

Doktor Stevanović je za portal N1 kazao da su sve mogućnosti u opticaju.

“Postoji opcija da Vlada FBiH prihvati našu argumentaciju, da je sve čisto i po zakonu. Što smo dokumentovali svim mogućim dokumentima i da da saglasnost odnosno da ministar da saglasnost i preispita svoju odluku. Moguće je da stane na stranu ministra. U tom slučaju bi raspisivali novi konkurs, jer ovaj je sa proceduralnim greškama. Ne mislim da je moguća treća opcija, da Vlada FBiH traži da ponudimo drugog kandidata sa liste koje je konkurisao”, rekao je Stevanović.

Potom je dodao:

“Ne mogu da špekulišem to je na Vladi FBiH i sa nestrpljenjem očekujemo da se ova situacija riješi. Tu ima još jedna situacija. Ministarstvo zdravstva FBiH je propustilo rokove da raspiše javni poziv za imenovanje stalnih članova Upravnog odbora. Mi smo u privremenom mandatu i ističe nam 4. aprila. I to Vlada FBiH nekom odlukom premostiti.”

Saga oko imenovanja direktora KCUS-a traje mjesecima unazad.

Još prošle godine, tačnije 27. septembra sa ove pozicije smjenjena dugogodišnja direktorica Sebija Izetbegović.

Na čelo KCUS-a je tada za vršioca dužnosti generalnog direktora imenovan Alen Pilav.

Novoimenovani Upravni odbor KCUS-a je 29. decembra za novog direktora ove zdravstvene ustanove izabrao Ismeta Gavrankapetanovića, direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.