29.3.2024. 8:04
0
NSRS usvojila Nacrt izbornog zakona Republike srpske, ide u javnu raspravu 15 dana
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na sjednici koja je počela u ponoć u četvrtak usvojili su Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u RS sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Nacrtom izbornog zakona RS je predviđeno da se njegovim stupanjem na snagu neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda RS, predsjednika i potpredsjednika RS, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika, načelnika opštine, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS.

Novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda u Parlamentranoj skupštini BiH iz Republike Srpske i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za sprovođenje izbora, Vrhovni sud Republike srpske.

Nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu jer se njime uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zaiteresovani građani.

Također je usvojen Zaključak u vezi Nacrta izbornog zakona Republike Srpske. Ova sjednica uslijedila je nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo više od 140 izmjena Izbornog zakona BiH. NSRS je na prethodnoj sjednici u četvrtak usvojila deset zaključaka u vezi sa nametnutim zakonom, a zatim na drugoj sjednici donijela zaključak o donošenju Izbornog zakona Rs. Sigurno je da BiH ulazi u novu političku krizu.

1. Narodna skupština Republike Srpske odlučila je da se Nacrt izbornog zakona Republike Srpske uputi na javnu raspravu, jer se navedenim nacrtom zakona uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

2. Nacrt zakona objavljen je na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske.

3. Јavna rasprava biće sprovedena u roku od 15 dana.

4. Za organizovanje i sprovođenje javne rasprave zadužuje se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, koje se istovremeno obavezuje da dostavi Narodnoj skupštini, uz prijedlog zakona, izvještaj o rezultatima javne rasprave sa mišljenjima i prijedlozima iznesenim u istoj.

5. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u Službenom glasniku Republike srpske, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.