17.4.2024. 20:41
1
Ko stoji iza hrvatskog giganta koji kupuje firme po BiH
FOTO: ilustracija
Jutrošnja vijest o akviziciji SIM Impexa, jednog od vodećih trgovaca autodijelovima u BiH, te slovenske kompanije Stahlgruber trgovine, od strane hrvatskog giganta CIAK, izazvala je pažnju.

CIAK Grupa s gotovo 2.600 zaposlenih jedna je od vodećih kompanija u regiji u distribuciji rezervnih dijelova i autoopreme te pionir ekološki osviještenog upravljanja otpadom, piše BiznisInfo.ba.

CIAK Grupa posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. S preko 150 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i okolini vodeći su distributer autodijelova i dodatne opreme.

Četiri centra za upravljanje opasnim otpadom u Hrvatskoj uspješno posluju po najvišim evropskim standardima i međunarodnim certifikatima. Ponose se i reciklažnim centrom za baterije u Zaboku koji je jedini centar u Hrvatskoj po europskim standardima.

U Bosni i Hercegovini CIAK je prisutan još od daleke 1995. U Sarajevu danas posluju firme CIAK, CIAK Auto i CIAK Truck, koje ostvaruju višemilionske prihode svake godine.

Osim toga, prije tri godine kupili su također jednog od vodećih trgovaca autodijelovima – Auto Milovanović Banjaluka koji je 2022. godine imao prihode od 52 mniliona KM.

Kada se sve zaokruži, sa novom akvizicijom SIM Impexa, ova grupacija će postati lider na tržištu Bosne i Hercegovine.

Inače, vlasnici CIAK-a su porodica Leko koja, prema nekim informacijama, porijeklo vodi iz Gruda.

Kako je sve krenulo i kako se razvijalo

Kompanija CIAK. osnovana je sada već daleke 1994. godine započevši s radom u prodaji akumulatora i baterija. Veoma brzo, već naredne godine, šire se na Bosnu i Hercegovinu osnivanjem firme CIAK d.o.o. (BiH).

Firma započinje s djelatnošću zbrinjavanja starih akumulatora i baterija, a uskoro se djelatnost širi na distribuciju guma, auto kozmetike i auto opreme. Iste godine se otvaraju prve podružnice.

Godine 2000. godine kompanija započinje s poslovima zbrinjavanja opasnog otpada, a tri godine kasnije počinje s radom njihovo veliko skladište Vojnić.

Godina 2005. predstavlja važnu prekretnicu jer se nastavlja regionalno širenje, ovog puta na Srbiju. Firma tada otvara prve podružnice u Srbiji, a ujedno proširuje asortimanom s ponudom ulja i maziva.

Dvije godine kasnije otvaraju skladište u Osijeku, u Hrvatskoj. Godine 2008. otvaraju najnoviji centar za upravljanjem opasnim i neopasnim otpadom u Zaboku.

Godine 2010. kompanija proširuje svoje usluge u ekološkom sektoru i na čišćenje i ispitivanje sistema odvodnje voda te pročišćavanja otpadnih voda. Danas nude punu uslugu po pitanju gospodarenja baterijama, CIAK laboratorij, sanacije i čišćenja, stučno savjetovanje po pitanju zaštite okoliša te upravljanje opasnim i neopasnim otpadom.

Tek nakon toga kompanija širi djelatnost na oblast autodijelova, po čemu je danas i znamo. Firma 2012. godine proširuje asortimanom s ponudom rezervnih dijelova za osobna vozila.

Otvaraju lanac prodavnica s kompletnom ponudom dijelova, ulja, maziva, akumulatora, guma i dodatne opreme za osobna vozila.

Dvija godine nakon toga osnivaju CIAK Auto – lanac prodavnica specijaliziranih za prodaju originalnih i zamjenskih dijelova za lična i laka teretna vozila.

Godine 2015. osnovan je CIAK Truck d.o.o. – lanac prodavnica specijaliziranih za prodaju originalnih i zamjenskih dijelova za teretna vozila, autobuse i priključna vozila. Godinu kasnije CIAK Truck počinje regionalno širenje na tržišta Bosne i Hercegovine i Slovenije, a od 2019. i na tržište Srbije.

Važna unutrašnja reorganizacija dešava se 2020. godine kada je provedena dokapitalizacija kapitala i prelazak u sistem dioničkih društava.

Nakon toga slijedi širenje poslovanja i jačanje tržišne pozicije u cijelom regionu. Zaključene su transakcije preuzimanja društva Trgometal d.o.o. (Zagreb, Hrvatska), te društva Next Auto (Podgorica, Crna Gora).

CIAK je 2021. godine kupio i jednu od vodećih firmi u BiH koja se bavi prodajom autodijelova – Auto Milovanović Banjaluka.

Nakon toga se nastavlja sa širenjem. Prošle godine CIAK kupuje slovensku kompaniju Potokar, također trgovca autodijelovima.

Dakle, preuzimanje SIM Impexa i Stahlgruber trgovina samo je nastavak višedecenijskog trenda rasta i razvoja ove grupacije.

BiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.