18.4.2024. 15:54
0
Ovo je 10 zaključaka koje je SNSD predložio u Predstavničkom domu BiH
FOTO: n1
"Predstavnički dom BiH proglašava ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i obavezuje institucije BiH da ih ne primjenjuje". Tako glasi prvi od 10 zaključaka koje je Klub poslanika SNSD predložio za hitnu sjednicu Predstavničkog doma, koja je u toku.

Dalje se kaže da “Predstavnički dom podsjeća da je Ustavom PS BiH jedini organ koji donosi zakone na nivou BiH koje objavljuje u Službenom glasniku BiH te da nijedna druga publikacija ili internet sajt nisu službena glasila PS BiH i ne mogu se smatrati izvorom objave i stupanja na snagu zakona”, piše Srpskainfo.

“Predstavnički dom zahtijeva od Službenog lista BiH kao izdavača Službenog glasnika BiH da u istom objavljuje samo akte institucija BiH potpisane, ovjerene i dostavljene od strane institucija“, glasi treći predloženi zaključak.

Dalje, “Predstavnički dom zahtijeva od Savjeta ministara da hitno u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH”. Takođe, iskazuje se opredijeljenost za otvaranje procesa pregovora sa EU i za političku nezavisnost BiH, u skladu sa međunarodnim pravom.

“Predstavnički dom konstatuje da je sistem spoljne politike u potpunosti urušen kroz nepoštovanje ustavnih nadležnosti u sistemu usaglašenosti stava prilikom iznošenja stavova u ime BiH i nastupa u međunarodnim organizacijama. Predstavnički dom zadužuje ministra spoljnih poslova BiH da prilikom odlučivanja o statusu Kosova u Ministarskom savjetu Savjeta Evrope poštuje stav BiH, koji nedvosmisleno potvrđuje da BiH nije priznala status nezavisnosti Kosova”, glase zaključci.

Predstavnički dom predložio je i Domu naroda BiH da ove zaključke razmotri i usvoji u istom tekstu, kako bi postali zaključci Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD Sanja Vulić izjavila je da je ključno pitanje da li 57 članova Parlamentarne skupštine BiH ima namjeru da sjedi i gleda da pojedinac pokušava da vrši njihovu ulogu, kao dva doma parlamenta, te da li ova zemlja ima suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom, kao što piše u preambuli Ustava.

Vulićeva je, obrazlažući predložene zaključke, navela da je današnja sjednica sazvana na zahtjev sedam poslanika Predstavničkog doma i u skladu je sa odrebama Poslovnika jer smatraju da su ispunjeni preduslovi i hitnosti i opravdanosti.

“Svjedoci smo, nažalost, zbog uticaja inostranog faktora, da je aktuelna politička situacija u institucijama BiH veoma specifična, neobična, da smo suočeni sa pokušajima supstitucije Parlamentarne skupštine i njene ustavne zakonodavne uloge, što smatram naročito opasnim, nedopustivim i neprihvatljivim, te pozivam da o tome zauzmemo stav u skladu sa Ustavom”, rekla je Vulićeva.

SDP i SDS podržati predložene zaključke

Ona je podsjetila da je u skladu sa odrebama Ustava BiH Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za sprovođenje odluka Predsjedništva BiH ili za vršenje funkcije po Ustavu, a da u aktuelnoj političkoj situaciji u BiH pojedinac pokušava da vrši ulogu zakonodavca i supstituira Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Christian Schmidt nema validnu legitimaciju relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom je imenovan za visokog predstavnika. Sve da je i ima, kao što nema, i da je visoki predstavnik, kao što nije, u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH on nema pravo da nameće i proglašava zakone ili izmjene i dopune zakona putem odluka“, naglasila je Vulićeva, dodavši da “Šmit niti je tumač Dejtonskog sporazuma, niti čuvar BiH i entiteta, kako se samoproglasio”.

Jasmin Imamović, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istakao je da njegova stranka neće podržati predložene zaključke SNSD-a.

“Mi se ne slažemo s predloženim rješenjem i odbit ćemo zaključke na današnjoj sjednici. Smatramo da na taj način čuvamo Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, te poštujemo ustavnost i zakonitost. Visoki predstavnik ima legitimni mandat, najavio je da će nametnuti Izborni zakon i to je učinio u skladu sa svojim ovlastima i obavezama”, rekao je Imamović.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.