22.4.2024. 12:59
1
Forto govorio o trenutnoj političkoj situaciji u BiH: “Trojka nije za blokade, mi tražimo da se bez obzira na razmimoilaženja sjedi i razgovara”
FOTO: federalna.ba
Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH gostovao je na FTV-u gdje je govorio o tome kakve poruke i projekte donosi u BiH nakon brojnih sastanaka u Vašingtonu, te koliko mogu pomoći u rješavanju političke krize u BiH? Jesu li bh. institucije u blokadi? Je li moguća rekonstrukcija vlasti? Hoće li uskoro u parlamentarnu proceduru novi prijedlog Izbornog zakona BiH? Da li je potreban uprkos nametnutom zakonu visokog prestavnika?

Kako do novca iz Plana rasta bez usvojenog budžeta institucija BiH? Kako nastaviti evropski put BiH?

Bilo je govora i o prijetnjama iz Republike Srpske, sigurnosnoj situaciji i potezima međunarodne zajednice.

Stanje u ekonomiji


''Za svjetsku ekonomiju neka se brinu svjetski ekonomisti. Znamo već kakvi su trendovi otprilike. Ono što mene najviše zanima jeste kako Svjetska banka zadaje ritam za narednu godinu, koje projekte će podržati u BiH. Ja uvijek ponavljam iste projeke, kao što je cesta Šćepan polje. Ta cesta je sramota za svakog građanina BiH. Trebamo vidjeti kako ćemo dovesti do finansiranja projekata iz oblasti željeznica. Federalna Vlada također govori o pravednoj trazicji i prelazak na čišće i obnovljive izvore energije. Na tom sastanku smo se bavili tim temama. Svjetska banka ima svoju viziju i rade u skladu sa svojim parametrima. Ako smo dovoljno pametni povući ćemo sredstva i spojiti bespovratna sredstva iz evropskih ili klimatskih fondova, kao što sam već spomenuo. Suštinski je sve do nas. Mi smo članica Svjetske banke i ne trebamo čekati da oni nama nametnu neku agendu u Vašingtonu, nego je sami stvoriti. Razgovarali smo o političkoj situaciji u BiH. Ne samo o BiH, nego o regiji, ali i jednoj evropskoj porodici'', kazao je.

Politička situacija u BiH

''Definitivno je situacija zaoštrena na način na koji nas nije iznenadio. Evropski zamah je nešto što smo mi radili suočeni sa rokovima koji su postavljeni, mislim da su bili realni i prijateljski nastrojeni. Kada govorim o zahtjevima Evropske komisije prema BiH bili su fer i realni. Mi smo to uspjeli. Mislim da smo to uspjeli uprkos, a ne zahvaljujući politici iz Banja Luke koja je sada jedna zapaljiva retorika koja treba i da uvrijedi svakog normalnog građanina i da građani pomisle da je BiH nefukcionalna država. To je jedna politika. Ta politika može da se forsira kada nemate svojim građanima i glasačima ponuditi ništa bolje, a nalazimo se u izbornoj godini. Politika koja nema puno toga reći u smislu svakodnevnog kvaliteta života, okreće se tome. Mislim da će ta politika ultimativno doživjeti svoj poraz. U ovom trenutku sve teško funkcioniše. Lako je da se ne radi ništa. Dođete na sastanak, kažete da se ne slažete i sve stane. To su tri koalicije od kojih sve tri mogu zaustaviti sve procese. Svaki put kada se proizvede ili nastane kriza potežu se te takozvane blokade i prijetnje blokadama. To je postala neka vrsta, po nekima, legitimnog načina vođenja politike u zadnjih 15 godina. Dolazim iz koalicije Trojka koja nije za blokade i koja traži da se bez obzira na razmimoilaženja sjedi i razgovara, na taj način i jesmo došli do ovih pozitivnih signala koje smo dobili od Evropske komisije. Ali ako neko misli da će u izbornoj godini pokazati da država nije funkcionalna i nije moguća, mislim da neće uspjeti. Građani Bosne i Hercegovine, bilo gdje da žive, svjesni su da je Bosna i Hercegovina trajna kategorija i da će uspjeti'', zaključio je.

Edin Forto
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.