23.4.2024. 13:47
1
Majke Srebrenice se zahvalile Vjosi Osmani zbog sinoćnjeg govora: “Za žrtve genocida čuo je cijeli svijet”
FOTO: n1
Majke Srebrenice zahvalile su se danas predsjednici Kosova, Vjosi Osmani, zbog govora kojeg je sinoć održala na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj odnosima Beograda i Prištine. Dok je govorila o stradanjima i Albanaca, ali i ljudi u Bosni i Hercegovini, iza nje su sjedile žrtve silovanja - za koje je tražila izvinjenje od, na sjednici prisutnog, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osmani je u New Yorku pozvala zvaničnike da posjete Kosovo i uvjere se u napredak zemlje, dodavši da bi najradije govorila samo o njenoj budućnosti – što nije u potpunosti moguće jer je i budućnost i sadašnjost, kako je rekla, oblikovana izostankom pravde.

Potom se nastavila obraćati Vučiću koji je predstavljao Srbiju, a koji je, kako je rekla, umjesto da se suoči sa prošlošću, odabrao propagandu i poricanje.

“Umjesto pravde Vučić bi nam danas trebao reći da li žali što je pripadao režimu koji je uzrokovao ubistva više 115.000 civila, žali li za bilo čime iz svoje karijere u devedesetima, žali li što je stajao iza Šešelja dok je on pričao o ubistvima Albanaca, žali li zbog protjerivanja novinara iz zemlje tokom ovih ratova, žali li zbog veličanja Miloševića, čak i prije godinu dana kada ga je nazvao ‘sjajnim čovjekom, sa sajnim namjerama’, žali li što je tako lojalno služio ovome režimu”, navela je Osmani, napominjući i na žrtve genocida u Srebrenici.

Rekla je kako iza sebe ima Albanke, žrtve silovanja, zatraživši izvinjenje za njihove patnje

Izvinjenja nema, no stigli su izrazi zahvale iz Srebrenice.



“Zahvalne smo predsjednici Osmani, njen govor o žrtvama genocida u Srebrenici, žrtvama genocida nad Albancima čuo je čitav svijet. Ovakav govor pamtiće generacije. Hvala vam!”, poručile su Majke Srebrenice.

U Ujedinjenim nacijama se, podsjetimo, početkom maja očekuje i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vučić ne prestaje lobirati protiv ovog čina, pa je tako i jučer, prilikom svog boravka u New Yorku zamolio sve članice UN-a da do toga ne dođe, rekavši da je u Misiji Srbije u UN-u formiran i poseban štab “zadužen da prati ovaj pokušaj”.

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.